Doorgaan naar hoofdcontent

Verschil Hongaarse punt en visgraat

Wat is nu een visgraatvloer en wat is hongaarsepunt parket ?

Er is soms verwarring over wat een hongaarse punt of visgraat parket is.

Toch is er een duidelijk verschil.

Bij een visgraat patroon lopen de planken in elkaar, de planken zijn als het ware verweven in elkaar. Hierdoor is het patroon heel natuurlijk verdeeld.

Bij een hongaarse punt zijn de planken in een hoek, de planken liggen dan kaal tegen elkaar. Er is bij dit patroon een duidelijk onderscheid te zien tussen de rijen planken.

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van visgraat of hongaarse punt:

De eerste en tweede foto zijn een visgraat vloer en de laatste foto van het bed is een hongaarse punt. Hierbij kunt u duidelijk de rechte lijn in het patroon zien.

Wat valt er verder te kiezen bij visgraat en hongaarsepunt ?

Met name bij visgraat is de keuze enorm.

Er zijn tal van kwaliteiten en afmetingen.

Kwaliteiten visgraatvloer:

Wat betreft het aantal noesten onderscheiden we: BC - B - AB - A - 1 Bis.
Oplopend van veel naar geen noesten.

U moet zich wel realiseren dat we te maken hebben met kleinere plankjes dan bij een brede planken vloer.

Bij een visgraatvloer ligt de nadruk al op het patroon.

Wanneer we een smalle visgraat nemen, met veel noesten en tevens een sprekende kleur, kan de vloer wel behoorlijk druk gaan worden.

U kunt zich dan afvragen of de vloer gezien de oppervlakte van uw woonkamer niet de druk gaat worden.

Afmetingen visgraatvloer:

Visgraatvloeren gaan van heel smalle en korte plankjes naar brede lange planken.

Meestal geldt een lengte-breedte verhouding van ca. 5 x. (lengte = 5 x de breedte)
Een plankbreedte van 12 cm met een lengte van 60 cm dus.

De allerbreedste visgraatvloeren heten walvis-visgraat.
Deze hebben plankbreedtes van 16 cm en breder.

Let er wel op bij de keuze van de afmeting van de visgraatvloer, dat het wel zo mooi is om een aantal banen in de kamer te hebben.

U moet er rekening mee houden dat een walvisgraat wel een breedte per baan heeft van ca. 130 cm.

Heeft u een woonkamer van ca. 4 meter breedte, dan zijn er dus maar 3 visgraat banen in de vloer te zien.

De vraag kan dan gesteld worden of  het visgraatpatroon dan wel duidelijk tot zijn recht blijft komen. 
Voor meer informatie over visgraat parket en hongaarse punt: Visgraat en Hongaarse punt

Reacties

Populaire posts van deze blog

Donkere houten vloer lichter maken

Donkere houten vloer lichter maken Heel veel mensen komen met de vraag of je een donkere houten vloer lichter kan maken. Ze hebben dan een huis gekocht waar al een bestaande houten vloer in ligt en ze vinden de kleur van deze vloer eigenlijk helemaal niet mooi. De kleur van de houten vloer is aan te passen. Donkere eiken houten vloer lichter maken. Het ligt alleen aan de houtsoort in welke mate dit kan, of je van een hele donkere vloer een hele witte vloer kan maken bijvoorbeeld. Als er een donkere eiken houten vloer ligt, is deze na het schuren weer helemaal kaal. Bij eiken kan je dan heel goed een lichtere kleur kiezen, zoals een whitewash of sandwash kleur olie. De vloer moet wel altijd helemaal worden kaal geschuurd. Donkere eiken houten vloer White wash lichte eiken vloer Donkere tropische houten vloer lichter maken. Ligt er een tropische houten vloer in het huis, zoals Ipé, Jatoba, Afzelia, Iroko, Merbau, Cumaru, Kambala of Sucupira dan is het he

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer.

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer Bij een z wevend gelegde houten vloer of lamelparket vloer moeten spanveren tussen de muur en de vloer worden geplaatst. Deze spanveren zorgen ervoor dat de vloer goed blijft liggen tijdens de seizoenen en dat u geen kieren of naden in de vloer krijgt. Hout blijft altijd werken tijdens de seizoenen, het werkt onder invloed van warmte en vochtverschillen. De spanveren kunnen uitzetten en krimpen en zorgen ervoor dat u houten vloer mooi blijft liggen. De houten vloer hoeft ook bij het zwevend leggen niet onderling verlijmd te worden, omdat de spanveren deze werking opvangen. De spanveren worden vooral aan de lange zijde van de planken geplaatst. Met een afstand van ca 30 cm. Hout werkt vooral in de breedte en het is belangrijk dat daar dus overal goed de spanveren liggen. Wij zeggen hier altijd, hout zet in dezelfde richting uit als mensen, in de breedte dus. Hoe kan ik de spanveren tussen de muur en de vloer

Platte plinten plaatsen op een houten vloer

Platte plinten of afdekplinten plaatsen op een houten vloer wordt vaak als moeilijk gezien. Bij een houten vloer heeft u keuze uit verschillende plinten, waaronder een platte plint. Deze is vaak verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. Daarnaast is deze platte plint vaak onbehandeld, waardoor u de afdekplint kunt afwerken in dezelfde kleur en afwerking als uw houten vloer. Er is soms nog veel onduidelijkheid over het plaatsen van platte plinten of afdekplinten, terwijl dit helemaal niet moeilijk is. Een platte plint is vaak in verschillende maten verkrijgbaar, zoals 35 x 6 mm, 28 x 6 mm of 21 x 6 mm. Bij zowel een zwevende of verlijmde houten vloer is het mogelijk om een platte plint te plaatsen. Deze plint heeft als voordeel dat de muur nog zichtbaar is. Daarnaast is deze plint ook zeer geschikt om te gebruiken bij ramen tot de grond en openslaande deuren, dus plekken waar geen hoge plint geplaatst kan worden. Om deze plint te kunnen monteren dient u houten blokjes van