Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer.

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer

Bij een zwevend gelegde houten vloer of lamelparket vloer moeten spanveren tussen de muur en de vloer worden geplaatst. Deze spanveren zorgen ervoor dat de vloer goed blijft liggen tijdens de seizoenen en dat u geen kieren of naden in de vloer krijgt.

Hout blijft altijd werken tijdens de seizoenen, het werkt onder invloed van warmte en vochtverschillen. De spanveren kunnen uitzetten en krimpen en zorgen ervoor dat u houten vloer mooi blijft liggen.

De houten vloer hoeft ook bij het zwevend leggen niet onderling verlijmd te worden, omdat de spanveren deze werking opvangen.

De spanveren worden vooral aan de lange zijde van de planken geplaatst. Met een afstand van ca 30 cm. Hout werkt vooral in de breedte en het is belangrijk dat daar dus overal goed de spanveren liggen.
Wij zeggen hier altijd, hout zet in dezelfde richting uit als mensen, in de breedte dus.

Hoe kan ik de spanveren tussen de muur en de vloer krijgen?

Dit is een veel gestelde vraag bij ons. De spanveren zijn erg moeilijk in te drukken. Ze zijn zo stug gemaakt, omdat ze de werking van het hout moeten opvangen en hierbij komen grote krachten kijken.
De vloer wordt eerst gelegd en daarna als laatste komen de spanveren tussen de vloer en de muur. De ruimte die u hiervoor vrij moet houden is 1,5 cm.

Er zijn 2 manieren om de spanveren tussen de vloer en de vloer te plaatsen:

1. Spanverentang

Een spanverentang is speciaal gemaakt om spanveren te plaatsen.


De spanveer plaatst u in de tang, drukt dit goed aan en daarna kun je de veer met een plankje er tussen slaan.



2. Plankje hout

Een andere manier die goed werkt als u geen spanverentang heeft is om een afvalplankje hout te gebruiken. Met het stukje plank duw je de spanveer tot een dikte van 1,5 cm en met een hamer tik je voorzichtig de spanveer tussen de vloer en de muur.

Wanneer u een houten vloer zwevend kunt leggen kunt u vinden in de volgende link: Zwevende houten vloer


Reacties