Doorgaan naar hoofdcontent

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer.

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer

Bij een zwevend gelegde houten vloer of lamelparket vloer moeten spanveren tussen de muur en de vloer worden geplaatst. Deze spanveren zorgen ervoor dat de vloer goed blijft liggen tijdens de seizoenen en dat u geen kieren of naden in de vloer krijgt.

Hout blijft altijd werken tijdens de seizoenen, het werkt onder invloed van warmte en vochtverschillen. De spanveren kunnen uitzetten en krimpen en zorgen ervoor dat u houten vloer mooi blijft liggen.

De houten vloer hoeft ook bij het zwevend leggen niet onderling verlijmd te worden, omdat de spanveren deze werking opvangen.

De spanveren worden vooral aan de lange zijde van de planken geplaatst. Met een afstand van ca 30 cm. Hout werkt vooral in de breedte en het is belangrijk dat daar dus overal goed de spanveren liggen.
Wij zeggen hier altijd, hout zet in dezelfde richting uit als mensen, in de breedte dus.

Hoe kan ik de spanveren tussen de muur en de vloer krijgen?

Dit is een veel gestelde vraag bij ons. De spanveren zijn erg moeilijk in te drukken. Ze zijn zo stug gemaakt, omdat ze de werking van het hout moeten opvangen en hierbij komen grote krachten kijken.
De vloer wordt eerst gelegd en daarna als laatste komen de spanveren tussen de vloer en de muur. De ruimte die u hiervoor vrij moet houden is 1,5 cm.

Er zijn 2 manieren om de spanveren tussen de vloer en de vloer te plaatsen:

1. Spanverentang

Een spanverentang is speciaal gemaakt om spanveren te plaatsen.


De spanveer plaatst u in de tang, drukt dit goed aan en daarna kun je de veer met een plankje er tussen slaan.2. Plankje hout

Een andere manier die goed werkt als u geen spanverentang heeft is om een afvalplankje hout te gebruiken. Met het stukje plank duw je de spanveer tot een dikte van 1,5 cm en met een hamer tik je voorzichtig de spanveer tussen de vloer en de muur.

Wanneer u een houten vloer zwevend kunt leggen kunt u vinden in de volgende link: Zwevende houten vloer


Reacties

Populaire posts van deze blog

Donkere houten vloer lichter maken

Donkere houten vloer lichter maken Heel veel mensen komen met de vraag of je een donkere houten vloer lichter kan maken. Ze hebben dan een huis gekocht waar al een bestaande houten vloer in ligt en ze vinden de kleur van deze vloer eigenlijk helemaal niet mooi.
De kleur van de houten vloer is aan te passen.
Donkere eiken houten vloer lichter maken. Het ligt alleen aan de houtsoort in welke mate dit kan, of je van een hele donkere vloer een hele witte vloer kan maken bijvoorbeeld.
Als er een donkere eiken houten vloer ligt, is deze na het schuren weer helemaal kaal. Bij eiken kan je dan heel goed een lichtere kleur kiezen, zoals een whitewash of sandwash kleur olie. De vloer moet wel altijd helemaal worden kaal geschuurd.Donkere tropische houten vloer lichter maken. Ligt er een tropische houten vloer in het huis, zoals IpĂ©, Jatoba, Afzelia, Iroko, Merbau, Cumaru, Kambala of Sucupira dan is het heel moeilijk om de de kleur lichter te krijgen. Deze houtsoorten hebben een donkere kleur …

Platte plinten plaatsen op een houten vloer

Platte plinten of afdekplinten plaatsen op een houten vloer wordt vaak als moeilijk gezien. Bij een houten vloer heeft u keuze uit verschillende plinten, waaronder een platte plint. Deze is vaak verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. Daarnaast is deze platte plint vaak onbehandeld, waardoor u de afdekplint kunt afwerken in dezelfde kleur en afwerking als uw houten vloer.
Er is soms nog veel onduidelijkheid over het plaatsen van platte plinten of afdekplinten, terwijl dit helemaal niet moeilijk is.


Een platte plint is vaak in verschillende maten verkrijgbaar, zoals 35 x 6 mm, 28 x 6 mm of 21 x 6 mm.

Bij zowel een zwevende of verlijmde houten vloer is het mogelijk om een platte plint te plaatsen. Deze plint heeft als voordeel dat de muur nog zichtbaar is. Daarnaast is deze plint ook zeer geschikt om te gebruiken bij ramen tot de grond en openslaande deuren, dus plekken waar geen hoge plint geplaatst kan worden.Om deze plint te kunnen monteren dient u houten blokjes van ongeveer 1 c…