Donkere houten vloer lichter maken

Donkere houten vloer lichter maken

Heel veel mensen komen met de vraag of je een donkere houten vloer lichter kan maken. Ze hebben dan een huis gekocht waar al een bestaande houten vloer in ligt en ze vinden de kleur van deze vloer eigenlijk helemaal niet mooi.

De kleur van de houten vloer is aan te passen.

Donkere eiken houten vloer lichter maken.

Het ligt alleen aan de houtsoort in welke mate dit kan, of je van een hele donkere vloer een hele witte vloer kan maken bijvoorbeeld.

Als er een donkere eiken houten vloer ligt, is deze na het schuren weer helemaal kaal. Bij eiken kan je dan heel goed een lichtere kleur kiezen, zoals een whitewash of sandwash kleur olie. De vloer moet wel altijd helemaal worden kaal geschuurd.


Donkere eiken houten vloer

White wash lichte eiken vloer

Donkere tropische houten vloer lichter maken.

Ligt er een tropische houten vloer in het huis, zoals Ipé, Jatoba, Afzelia, Iroko, Merbau, Cumaru, Kambala of Sucupira dan is het heel moeilijk om de de kleur lichter te krijgen. Deze houtsoorten hebben een donkere kleur van zichzelf en zullen niet lichter kleuren met bijvoorbeeld witte olie.

De enige keus bij deze houtsoorten is of deze in de lak of olie worden gezet. Bij olie is de kleur vaak donkerder dan bij een lak afwerking. Deze vloeren zijn dus wel iets lichter te krijgen, maar een witte vloer wordt dit nooit (of je moet hem willen schilderen, dat kan natuurlijk altijd!)

Afzelia houten vloer in de olie
Afzelia houten vloer in de lak

Reacties