Doorgaan naar hoofdcontent

Donkere houten vloer lichter maken

Donkere houten vloer lichter maken

Heel veel mensen komen met de vraag of je een donkere houten vloer lichter kan maken. Ze hebben dan een huis gekocht waar al een bestaande houten vloer in ligt en ze vinden de kleur van deze vloer eigenlijk helemaal niet mooi.

De kleur van de houten vloer is aan te passen.

Donkere eiken houten vloer lichter maken.

Het ligt alleen aan de houtsoort in welke mate dit kan, of je van een hele donkere vloer een hele witte vloer kan maken bijvoorbeeld.

Als er een donkere eiken houten vloer ligt, is deze na het schuren weer helemaal kaal. Bij eiken kan je dan heel goed een lichtere kleur kiezen, zoals een whitewash of sandwash kleur olie. De vloer moet wel altijd helemaal worden kaal geschuurd.


Donkere eiken houten vloer

White wash lichte eiken vloer

Donkere tropische houten vloer lichter maken.

Ligt er een tropische houten vloer in het huis, zoals Ipé, Jatoba, Afzelia, Iroko, Merbau, Cumaru, Kambala of Sucupira dan is het heel moeilijk om de de kleur lichter te krijgen. Deze houtsoorten hebben een donkere kleur van zichzelf en zullen niet lichter kleuren met bijvoorbeeld witte olie.

De enige keus bij deze houtsoorten is of deze in de lak of olie worden gezet. Bij olie is de kleur vaak donkerder dan bij een lak afwerking. Deze vloeren zijn dus wel iets lichter te krijgen, maar een witte vloer wordt dit nooit (of je moet hem willen schilderen, dat kan natuurlijk altijd!)

Afzelia houten vloer in de olie
Afzelia houten vloer in de lak

Reacties

Populaire posts van deze blog

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer.

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer Bij een zwevend gelegde houten vloer of lamelparket vloer moeten spanveren tussen de muur en de vloer worden geplaatst. Deze spanveren zorgen ervoor dat de vloer goed blijft liggen tijdens de seizoenen en dat u geen kieren of naden in de vloer krijgt.
Hout blijft altijd werken tijdens de seizoenen, het werkt onder invloed van warmte en vochtverschillen. De spanveren kunnen uitzetten en krimpen en zorgen ervoor dat u houten vloer mooi blijft liggen.
De houten vloer hoeft ook bij het zwevend leggen niet onderling verlijmd te worden, omdat de spanveren deze werking opvangen.
De spanveren worden vooral aan de lange zijde van de planken geplaatst. Met een afstand van ca 30 cm. Hout werkt vooral in de breedte en het is belangrijk dat daar dus overal goed de spanveren liggen. Wij zeggen hier altijd, hout zet in dezelfde richting uit als mensen, in de breedte dus.
Hoe kan ik de spanveren tussen de muur en de vloer krijgen? Dit is een ve…

Platte plinten plaatsen op een houten vloer

Platte plinten of afdekplinten plaatsen op een houten vloer wordt vaak als moeilijk gezien. Bij een houten vloer heeft u keuze uit verschillende plinten, waaronder een platte plint. Deze is vaak verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. Daarnaast is deze platte plint vaak onbehandeld, waardoor u de afdekplint kunt afwerken in dezelfde kleur en afwerking als uw houten vloer.
Er is soms nog veel onduidelijkheid over het plaatsen van platte plinten of afdekplinten, terwijl dit helemaal niet moeilijk is.


Een platte plint is vaak in verschillende maten verkrijgbaar, zoals 35 x 6 mm, 28 x 6 mm of 21 x 6 mm.

Bij zowel een zwevende of verlijmde houten vloer is het mogelijk om een platte plint te plaatsen. Deze plint heeft als voordeel dat de muur nog zichtbaar is. Daarnaast is deze plint ook zeer geschikt om te gebruiken bij ramen tot de grond en openslaande deuren, dus plekken waar geen hoge plint geplaatst kan worden.Om deze plint te kunnen monteren dient u houten blokjes van ongeveer 1 c…