Doorgaan naar hoofdcontent

Verschil laminaat en houten vloer

Wat is het verschil tussen een laminaat vloer en een houten vloer?


Er is een heel groot verschil tussen deze beide.

Laminaat wordt gemaakt van plastic bestand delen. Hierop wordt een foto print van hout gedrukt. Hierdoor lijkt het een houten vloer maar is het een plastic vloer.

Een houten vloer is gemaakt van echt hout van bomen. Deze bomen worden na circa 60 jaar gekapt om ruimte te maken voor nieuwe planten en bomen. Deze gekapte bomen worden gezaagd en in een droogkamer gedroogd. Daarna gaat het hout naar een schaverij waar ze er bijvoorbeeld vloerplanken of planken voor trappen, keukens, meubelen etc. van maken.


Hoe kun je nu zien of het een laminaat vloer of houten vloer is?


Bij een laminaat vloer hebben ze bijvoorbeeld maar 5 printen van planken. Het is dus mogelijk bij een laminaat vloer dat het patroon van een plank meerdere keren in de vloer terug komt.

Bij een houten vloer is elke plank uniek. Als deze iets dichter aan het rand van het bos heeft gestaan dan heeft deze een andere kleur dan als deze midden in het bos stond. Daarnaast heeft elke plank een andere structuur van noesten. Hierdoor is elke plank uniek. Het patroon van een plank komt dan dus niet meerdere keren terug.


Ook is een laminaat vloer vaak glad en zit er een soort glad glimmend laagje over de planken. Dit is een beschermlaag die de vloer beschermt tegen krassen. Maar zorgt ervoor dat deze er heel glad uitziet.


Voordeel van een houten vloer vergelijken met laminaat:

- Houten vloer is zelf bij te werken als er een kras of beschadiging in de vloer zit. De vloer is meerdere keren op te schuren. Bij laminaat zit een beschadiging er voor altijd in en is deze niet bij te werken.
- Een goede laminaat is best duur. Een houten vloer zit dan vaak op hetzelfde bedrag.
- Langer plezier van houten vloer, heeft een langere levensduur.
- Houten vloer is nog van kleur te veranderen. Als u na een aantal jaren de vloer schuurt dan kunt u weer een andere kleur kiezen.
- Houten vloer is duurzamer, gemaakt van duurzaam materiaal wat ook afbreekbaar is. Laminaat is gemaakt van plastic en slecht voor het milieu.

Meer informatie over soorten houten vloeren? Kijk dan op onze site: www.fairwood.nl


Populaire posts van deze blog

Donkere houten vloer lichter maken

Donkere houten vloer lichter maken Heel veel mensen komen met de vraag of je een donkere houten vloer lichter kan maken. Ze hebben dan een huis gekocht waar al een bestaande houten vloer in ligt en ze vinden de kleur van deze vloer eigenlijk helemaal niet mooi.
De kleur van de houten vloer is aan te passen.
Donkere eiken houten vloer lichter maken. Het ligt alleen aan de houtsoort in welke mate dit kan, of je van een hele donkere vloer een hele witte vloer kan maken bijvoorbeeld.
Als er een donkere eiken houten vloer ligt, is deze na het schuren weer helemaal kaal. Bij eiken kan je dan heel goed een lichtere kleur kiezen, zoals een whitewash of sandwash kleur olie. De vloer moet wel altijd helemaal worden kaal geschuurd.Donkere tropische houten vloer lichter maken. Ligt er een tropische houten vloer in het huis, zoals IpĂ©, Jatoba, Afzelia, Iroko, Merbau, Cumaru, Kambala of Sucupira dan is het heel moeilijk om de de kleur lichter te krijgen. Deze houtsoorten hebben een donkere kleur …

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer.

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer Bij een zwevend gelegde houten vloer of lamelparket vloer moeten spanveren tussen de muur en de vloer worden geplaatst. Deze spanveren zorgen ervoor dat de vloer goed blijft liggen tijdens de seizoenen en dat u geen kieren of naden in de vloer krijgt.
Hout blijft altijd werken tijdens de seizoenen, het werkt onder invloed van warmte en vochtverschillen. De spanveren kunnen uitzetten en krimpen en zorgen ervoor dat u houten vloer mooi blijft liggen.
De houten vloer hoeft ook bij het zwevend leggen niet onderling verlijmd te worden, omdat de spanveren deze werking opvangen.
De spanveren worden vooral aan de lange zijde van de planken geplaatst. Met een afstand van ca 30 cm. Hout werkt vooral in de breedte en het is belangrijk dat daar dus overal goed de spanveren liggen. Wij zeggen hier altijd, hout zet in dezelfde richting uit als mensen, in de breedte dus.
Hoe kan ik de spanveren tussen de muur en de vloer krijgen? Dit is een ve…

Hoe krijg je vlekken uit een geoliede houten vloer?

Vlekken in een geoliede houten vloer Bij een geoliede houten vloer dringt de olie in het hout, dit zorgt ervoor dat het hout helemaal verzadigd is met olie en dat vlekken er in niet in kunnen dringen. Maar wat nu als er toch een vlek in de vloer zit?
Bij een geoliede houten vloer kun je heel makkelijk vlekken verwijderen.
Makkelijke vlekken, zoals van water -> zepen van de vloer:Elk merk olie heeft een vloerzeep. Deze vloerzeep reinigt de vloer en beschermt de vloer gelijk ook weer. Deze zeep is erg geschikt om watervlekken, niet te erge vetvlekken en andere niet agressieve vlekken te verwijderen. 
Daarnaast bouwt de zeep een beschermlaag op, waardoor nieuwe vlekken weer heel moeilijk in het hout kunnen dringen. Hierdoor kun je ze makkelijk weer weghalen de volgende keer. U kunt hier lezen hoe u de vloer kunt dweilen met deze zeep: Houten vloer dweilen met zeep

Agressieve vlekken, zoals van wijn ->  intensief reiniger en onderhoudsolie: Soms komen er vlekken in de vloer die agr…