Doorgaan naar hoofdcontent

Verschil laminaat en houten vloer

Wat is het verschil tussen een laminaat vloer en een houten vloer?


Er is een heel groot verschil tussen deze beide.

Laminaat wordt gemaakt van plastic bestand delen. Hierop wordt een foto print van hout gedrukt. Hierdoor lijkt het een houten vloer maar is het een plastic vloer.

Een houten vloer is gemaakt van echt hout van bomen. Deze bomen worden na circa 60 jaar gekapt om ruimte te maken voor nieuwe planten en bomen. Deze gekapte bomen worden gezaagd en in een droogkamer gedroogd. Daarna gaat het hout naar een schaverij waar ze er bijvoorbeeld vloerplanken of planken voor trappen, keukens, meubelen etc. van maken.


Hoe kun je nu zien of het een laminaat vloer of houten vloer is?


Bij een laminaat vloer hebben ze bijvoorbeeld maar 5 printen van planken. Het is dus mogelijk bij een laminaat vloer dat het patroon van een plank meerdere keren in de vloer terug komt.

Bij een houten vloer is elke plank uniek. Als deze iets dichter aan het rand van het bos heeft gestaan dan heeft deze een andere kleur dan als deze midden in het bos stond. Daarnaast heeft elke plank een andere structuur van noesten. Hierdoor is elke plank uniek. Het patroon van een plank komt dan dus niet meerdere keren terug.


Ook is een laminaat vloer vaak glad en zit er een soort glad glimmend laagje over de planken. Dit is een beschermlaag die de vloer beschermt tegen krassen. Maar zorgt ervoor dat deze er heel glad uitziet.


Voordeel van een houten vloer vergelijken met laminaat:

- Houten vloer is zelf bij te werken als er een kras of beschadiging in de vloer zit. De vloer is meerdere keren op te schuren. Bij laminaat zit een beschadiging er voor altijd in en is deze niet bij te werken.
- Een goede laminaat is best duur. Een houten vloer zit dan vaak op hetzelfde bedrag.
- Langer plezier van houten vloer, heeft een langere levensduur.
- Houten vloer is nog van kleur te veranderen. Als u na een aantal jaren de vloer schuurt dan kunt u weer een andere kleur kiezen.
- Houten vloer is duurzamer, gemaakt van duurzaam materiaal wat ook afbreekbaar is. Laminaat is gemaakt van plastic en slecht voor het milieu.

Meer informatie over soorten houten vloeren? Kijk dan op onze site: Houten vloeren


Populaire posts van deze blog

Donkere houten vloer lichter maken

Donkere houten vloer lichter maken Heel veel mensen komen met de vraag of je een donkere houten vloer lichter kan maken. Ze hebben dan een huis gekocht waar al een bestaande houten vloer in ligt en ze vinden de kleur van deze vloer eigenlijk helemaal niet mooi. De kleur van de houten vloer is aan te passen. Donkere eiken houten vloer lichter maken. Het ligt alleen aan de houtsoort in welke mate dit kan, of je van een hele donkere vloer een hele witte vloer kan maken bijvoorbeeld. Als er een donkere eiken houten vloer ligt, is deze na het schuren weer helemaal kaal. Bij eiken kan je dan heel goed een lichtere kleur kiezen, zoals een whitewash of sandwash kleur olie. De vloer moet wel altijd helemaal worden kaal geschuurd. Donkere eiken houten vloer White wash lichte eiken vloer Donkere tropische houten vloer lichter maken. Ligt er een tropische houten vloer in het huis, zoals Ipé, Jatoba, Afzelia, Iroko, Merbau, Cumaru, Kambala of Sucupira dan is het he

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer.

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer Bij een z wevend gelegde houten vloer of lamelparket vloer moeten spanveren tussen de muur en de vloer worden geplaatst. Deze spanveren zorgen ervoor dat de vloer goed blijft liggen tijdens de seizoenen en dat u geen kieren of naden in de vloer krijgt. Hout blijft altijd werken tijdens de seizoenen, het werkt onder invloed van warmte en vochtverschillen. De spanveren kunnen uitzetten en krimpen en zorgen ervoor dat u houten vloer mooi blijft liggen. De houten vloer hoeft ook bij het zwevend leggen niet onderling verlijmd te worden, omdat de spanveren deze werking opvangen. De spanveren worden vooral aan de lange zijde van de planken geplaatst. Met een afstand van ca 30 cm. Hout werkt vooral in de breedte en het is belangrijk dat daar dus overal goed de spanveren liggen. Wij zeggen hier altijd, hout zet in dezelfde richting uit als mensen, in de breedte dus. Hoe kan ik de spanveren tussen de muur en de vloer

Platte plinten plaatsen op een houten vloer

Platte plinten of afdekplinten plaatsen op een houten vloer wordt vaak als moeilijk gezien. Bij een houten vloer heeft u keuze uit verschillende plinten, waaronder een platte plint. Deze is vaak verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. Daarnaast is deze platte plint vaak onbehandeld, waardoor u de afdekplint kunt afwerken in dezelfde kleur en afwerking als uw houten vloer. Er is soms nog veel onduidelijkheid over het plaatsen van platte plinten of afdekplinten, terwijl dit helemaal niet moeilijk is. Een platte plint is vaak in verschillende maten verkrijgbaar, zoals 35 x 6 mm, 28 x 6 mm of 21 x 6 mm. Bij zowel een zwevende of verlijmde houten vloer is het mogelijk om een platte plint te plaatsen. Deze plint heeft als voordeel dat de muur nog zichtbaar is. Daarnaast is deze plint ook zeer geschikt om te gebruiken bij ramen tot de grond en openslaande deuren, dus plekken waar geen hoge plint geplaatst kan worden. Om deze plint te kunnen monteren dient u houten blokjes van