Verschil laminaat en houten vloer

Wat is het verschil tussen een laminaat vloer en een houten vloer?


Er is een heel groot verschil tussen deze beide.

Laminaat wordt gemaakt van plastic bestand delen. Hierop wordt een foto print van hout gedrukt. Hierdoor lijkt het een houten vloer maar is het een plastic vloer.

Een houten vloer is gemaakt van echt hout van bomen. Deze bomen worden na circa 60 jaar gekapt om ruimte te maken voor nieuwe planten en bomen. Deze gekapte bomen worden gezaagd en in een droogkamer gedroogd. Daarna gaat het hout naar een schaverij waar ze er bijvoorbeeld vloerplanken of planken voor trappen, keukens, meubelen etc. van maken.


Hoe kun je nu zien of het een laminaat vloer of houten vloer is?


Bij een laminaat vloer hebben ze bijvoorbeeld maar 5 printen van planken. Het is dus mogelijk bij een laminaat vloer dat het patroon van een plank meerdere keren in de vloer terug komt.

Bij een houten vloer is elke plank uniek. Als deze iets dichter aan het rand van het bos heeft gestaan dan heeft deze een andere kleur dan als deze midden in het bos stond. Daarnaast heeft elke plank een andere structuur van noesten. Hierdoor is elke plank uniek. Het patroon van een plank komt dan dus niet meerdere keren terug.


Ook is een laminaat vloer vaak glad en zit er een soort glad glimmend laagje over de planken. Dit is een beschermlaag die de vloer beschermt tegen krassen. Maar zorgt ervoor dat deze er heel glad uitziet.


Voordeel van een houten vloer vergelijken met laminaat:

- Houten vloer is zelf bij te werken als er een kras of beschadiging in de vloer zit. De vloer is meerdere keren op te schuren. Bij laminaat zit een beschadiging er voor altijd in en is deze niet bij te werken.
- Een goede laminaat is best duur. Een houten vloer zit dan vaak op hetzelfde bedrag.
- Langer plezier van houten vloer, heeft een langere levensduur.
- Houten vloer is nog van kleur te veranderen. Als u na een aantal jaren de vloer schuurt dan kunt u weer een andere kleur kiezen.
- Houten vloer is duurzamer, gemaakt van duurzaam materiaal wat ook afbreekbaar is. Laminaat is gemaakt van plastic en slecht voor het milieu.

Meer informatie over soorten houten vloeren? Kijk dan op onze site: Houten vloeren