Doorgaan naar hoofdcontent

Zelf parket schuren moeilijk?

Is het moeilijk om je eigen houten vloer te schuren?

Ja het is niet makkelijk!

Voor het schuren van een vloer heb je een speciale parketschuurmachine of band schuurmachine nodig. Deze apparaten zijn groot en zwaar. Het schuren moet heel geleidelijk gebeuren. Als je iets te lang op 1 plek staat dan krijg je al snel een hap uit de vloer, dat wil natuurlijk niemand.


Daarnaast moet de vloer vaak meerdere keren geschuurd worden, eerst heel grof, daarna iets fijner en vaak als laatste nog 1 keer.

Zit er ook was of lak op uw vloer dan moet u nog meer schuren om dit er goed af te krijgen.
Het is altijd belangrijk om de vloer zo goed mogelijk kaal te maken, anders blijf je dit later altijd zien. Ook als u bij dezelfde afwerkingslaag blijft.

Wilt u wisselen van olie naar lak, of van lak naar olie, dan moet de vloer zeker helemaal kaal zijn. Anders hechten deze lagen niet op elkaar.

U kunt de vloer ook met de hand schuren, maar dit is ontzettend veel werk om de hele vloer 3 keer te schuren. Hier bent u wel enkele dagen mee bezig om de vloer goed kaal te krijgen. Zelfs met een parketschuurmachine bent u al snel 1 hele dag bezig om te schuren.

Dus wil je het graag zelf doen, doe het dan rustig en bekijk vooraf goed enkele filmpjes.

Bij twijfel laat het dan door een ervaren parketlegger doen. Anders heeft u straks dubbel werk en kosten en moet u in het ergste geval een nieuwe vloer. Dus wees voorzichtig.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Donkere houten vloer lichter maken

Donkere houten vloer lichter maken Heel veel mensen komen met de vraag of je een donkere houten vloer lichter kan maken. Ze hebben dan een huis gekocht waar al een bestaande houten vloer in ligt en ze vinden de kleur van deze vloer eigenlijk helemaal niet mooi. De kleur van de houten vloer is aan te passen. Donkere eiken houten vloer lichter maken. Het ligt alleen aan de houtsoort in welke mate dit kan, of je van een hele donkere vloer een hele witte vloer kan maken bijvoorbeeld. Als er een donkere eiken houten vloer ligt, is deze na het schuren weer helemaal kaal. Bij eiken kan je dan heel goed een lichtere kleur kiezen, zoals een whitewash of sandwash kleur olie. De vloer moet wel altijd helemaal worden kaal geschuurd. Donkere eiken houten vloer White wash lichte eiken vloer Donkere tropische houten vloer lichter maken. Ligt er een tropische houten vloer in het huis, zoals Ipé, Jatoba, Afzelia, Iroko, Merbau, Cumaru, Kambala of Sucupira dan is het he

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer.

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer Bij een z wevend gelegde houten vloer of lamelparket vloer moeten spanveren tussen de muur en de vloer worden geplaatst. Deze spanveren zorgen ervoor dat de vloer goed blijft liggen tijdens de seizoenen en dat u geen kieren of naden in de vloer krijgt. Hout blijft altijd werken tijdens de seizoenen, het werkt onder invloed van warmte en vochtverschillen. De spanveren kunnen uitzetten en krimpen en zorgen ervoor dat u houten vloer mooi blijft liggen. De houten vloer hoeft ook bij het zwevend leggen niet onderling verlijmd te worden, omdat de spanveren deze werking opvangen. De spanveren worden vooral aan de lange zijde van de planken geplaatst. Met een afstand van ca 30 cm. Hout werkt vooral in de breedte en het is belangrijk dat daar dus overal goed de spanveren liggen. Wij zeggen hier altijd, hout zet in dezelfde richting uit als mensen, in de breedte dus. Hoe kan ik de spanveren tussen de muur en de vloer

Platte plinten plaatsen op een houten vloer

Platte plinten of afdekplinten plaatsen op een houten vloer wordt vaak als moeilijk gezien. Bij een houten vloer heeft u keuze uit verschillende plinten, waaronder een platte plint. Deze is vaak verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. Daarnaast is deze platte plint vaak onbehandeld, waardoor u de afdekplint kunt afwerken in dezelfde kleur en afwerking als uw houten vloer. Er is soms nog veel onduidelijkheid over het plaatsen van platte plinten of afdekplinten, terwijl dit helemaal niet moeilijk is. Een platte plint is vaak in verschillende maten verkrijgbaar, zoals 35 x 6 mm, 28 x 6 mm of 21 x 6 mm. Bij zowel een zwevende of verlijmde houten vloer is het mogelijk om een platte plint te plaatsen. Deze plint heeft als voordeel dat de muur nog zichtbaar is. Daarnaast is deze plint ook zeer geschikt om te gebruiken bij ramen tot de grond en openslaande deuren, dus plekken waar geen hoge plint geplaatst kan worden. Om deze plint te kunnen monteren dient u houten blokjes van