Doorgaan naar hoofdcontent

Visgraat vloer zwevend of verlijmd leggen

Bij veel woonprogramma's zie je een visgraat vloer.

Het visgraat patroon is momenteel helemaal in en past in elk interieur!

Hoe kan je nu een visgraat vloer leggen?

Een houten visgraat vloer is moeilijk om zelf te leggen. Bij visgraat is het patroon van de planken natuurlijk ontzettend belangrijk. Hierdoor raden wij aan om dit patroon altijd te verlijmen op de ondergrond.

Als hout namelijk gaat werken, je loopt eroverheen of je kinderen spelen erop is het mogelijk dat het patroon iets gaat verschuiven. Het is dan heel opvallend en niet mooi als het patroon iets scheef gaat lopen.

Daarom raden wij altijd aan om dit patroon verlijmd te leggen op een ondervloer of bestaande vloer.



Daarnaast is dat tijdens het leggen ook makkelijker. Je moet namelijk in het midden van de ruimte beginnen met een recht patroon. Als dit zwevend ligt en je gaat verder leggen en je moet een keer een plankje iets aantikken, dan verschuift direct het hele patroon. Kortom dus erg moeilijk en tijdrovend om dit te doen!



Er zijn 2 vormen van visgraat planken: lamelparket en tapis. Tapis planken moeten echt gelegd worden door een ervaren parketlegger en lamelplanken zijn iets makkelijker zelf te doen. Maar let op! wees nauwkeurig voor het patroon.

Meer vragen over visgraat vloeren? Lees hier dan verder: Visgraat vloer

Populaire posts van deze blog

Donkere houten vloer lichter maken

Donkere houten vloer lichter maken Heel veel mensen komen met de vraag of je een donkere houten vloer lichter kan maken. Ze hebben dan een huis gekocht waar al een bestaande houten vloer in ligt en ze vinden de kleur van deze vloer eigenlijk helemaal niet mooi.
De kleur van de houten vloer is aan te passen.
Donkere eiken houten vloer lichter maken. Het ligt alleen aan de houtsoort in welke mate dit kan, of je van een hele donkere vloer een hele witte vloer kan maken bijvoorbeeld.
Als er een donkere eiken houten vloer ligt, is deze na het schuren weer helemaal kaal. Bij eiken kan je dan heel goed een lichtere kleur kiezen, zoals een whitewash of sandwash kleur olie. De vloer moet wel altijd helemaal worden kaal geschuurd.



Donkere tropische houten vloer lichter maken. Ligt er een tropische houten vloer in het huis, zoals IpĂ©, Jatoba, Afzelia, Iroko, Merbau, Cumaru, Kambala of Sucupira dan is het heel moeilijk om de de kleur lichter te krijgen. Deze houtsoorten hebben een donkere kleur …

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer.

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer Bij een zwevend gelegde houten vloer of lamelparket vloer moeten spanveren tussen de muur en de vloer worden geplaatst. Deze spanveren zorgen ervoor dat de vloer goed blijft liggen tijdens de seizoenen en dat u geen kieren of naden in de vloer krijgt.
Hout blijft altijd werken tijdens de seizoenen, het werkt onder invloed van warmte en vochtverschillen. De spanveren kunnen uitzetten en krimpen en zorgen ervoor dat u houten vloer mooi blijft liggen.
De houten vloer hoeft ook bij het zwevend leggen niet onderling verlijmd te worden, omdat de spanveren deze werking opvangen.
De spanveren worden vooral aan de lange zijde van de planken geplaatst. Met een afstand van ca 30 cm. Hout werkt vooral in de breedte en het is belangrijk dat daar dus overal goed de spanveren liggen. Wij zeggen hier altijd, hout zet in dezelfde richting uit als mensen, in de breedte dus.
Hoe kan ik de spanveren tussen de muur en de vloer krijgen? Dit is een ve…

Hoe krijg je vlekken uit een geoliede houten vloer?

Vlekken in een geoliede houten vloer Bij een geoliede houten vloer dringt de olie in het hout, dit zorgt ervoor dat het hout helemaal verzadigd is met olie en dat vlekken er in niet in kunnen dringen. Maar wat nu als er toch een vlek in de vloer zit?
Bij een geoliede houten vloer kun je heel makkelijk vlekken verwijderen.
Makkelijke vlekken, zoals van water -> zepen van de vloer:Elk merk olie heeft een vloerzeep. Deze vloerzeep reinigt de vloer en beschermt de vloer gelijk ook weer. Deze zeep is erg geschikt om watervlekken, niet te erge vetvlekken en andere niet agressieve vlekken te verwijderen. 
Daarnaast bouwt de zeep een beschermlaag op, waardoor nieuwe vlekken weer heel moeilijk in het hout kunnen dringen. Hierdoor kun je ze makkelijk weer weghalen de volgende keer. U kunt hier lezen hoe u de vloer kunt dweilen met deze zeep: Houten vloer dweilen met zeep

Agressieve vlekken, zoals van wijn ->  intensief reiniger en onderhoudsolie: Soms komen er vlekken in de vloer die agr…