Doorgaan naar hoofdcontent

Massieve houten vloer is een echte duurzame houten vloer

Massieve houten vloer

Massieve houten vloeren worden al honderden jaren gelegd. Deze planken vloeren zijn vaak rond de 20 mm dik en bestaan helemaal uit hout. Massieve houten vloeren zijn ontzettend duurzaam en ze komen voor 100% uit de natuur. Ze gaan honderden jaren mee. In oude huizen en kastelen liggen deze houten vloeren er al vanaf en begin in. Hoe langer deze massieve planken vloer er liggen hoe mooier ze zullen worden.Houtsoorten en kwaltieit massieve houten vloeren

Massieve houten vloeren worden in alle houtsoorten gemaakt. Zo is er keus uit lichte of donkere massieve planken. Bij deze planken is er keus uit verschillende kwaliteiten, zoals planken met knoesten en scheuren of juist wat rustigere planken. Deze kwaliteit bepaalt heel erg de uitstraling van het hout.

Rustieke kwaliteit massieve planken vloer.

Bij massieve houten vloeren kunt u echte rustieke kwaliteiten vinden met knoesten en scheuren. Deze kwaliteit is niet te vinden bij duoplanken of lamelparket, omdat hier vaak rustigere kwaliteiten voor worden gebruikt en alle knoesten en scheuren worden dan gestopt, waardoor de uitstraling van deze duoplanken en lamelparket veel strakker en rustiger is. Een voorbeeld van deze rustieke en verouderde massieve vloeren zijn de cottage vloeren: Massieve cottage vloeren

Cottage massief houten vloer

Leggen van massieve houten vloer

Massieve houten vloeren kunnen op 2 manieren gelegd worden. Zwevend of verlijmd.

Zwevend leggen:

Bij zwevend leggen van massieve vloeren worden de planken los gelegd op folie en worden er spanveren tussen de muur en de vloer geplaatst om de vloer op spanning te houden. Bij deze methode wordt er geen lijm gebruikt en liggen de planken verder helemaal los. 

Massieve houten vloeren kunnen zwevend gelegd worden bij ruimtes van maximaal 6 meter breed en bij massieve planken die maximaal 18 cm breed zijn. Is uw ruimte breder dan 6 meter of wilt u liever een bredere plank leggen, dan moet de vloer verlijmd worden.

Zwevend leggen van massieve planken is goed zelf te leggen of een parketlegger kan de vloer voor u leggen.

Verlijmen:

Massieve houten vloer kunnen verlijmd gelegd worden. Bij deze methode wordt er spaanplaatbroodjes geplaatst op het beton en de planken worden hierop verlijmd en genageld. Verlijmen van een houten vloer worden vaak gelegd door parketleggers.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Donkere houten vloer lichter maken

Donkere houten vloer lichter maken Heel veel mensen komen met de vraag of je een donkere houten vloer lichter kan maken. Ze hebben dan een huis gekocht waar al een bestaande houten vloer in ligt en ze vinden de kleur van deze vloer eigenlijk helemaal niet mooi.
De kleur van de houten vloer is aan te passen.
Donkere eiken houten vloer lichter maken. Het ligt alleen aan de houtsoort in welke mate dit kan, of je van een hele donkere vloer een hele witte vloer kan maken bijvoorbeeld.
Als er een donkere eiken houten vloer ligt, is deze na het schuren weer helemaal kaal. Bij eiken kan je dan heel goed een lichtere kleur kiezen, zoals een whitewash of sandwash kleur olie. De vloer moet wel altijd helemaal worden kaal geschuurd.Donkere tropische houten vloer lichter maken. Ligt er een tropische houten vloer in het huis, zoals IpĂ©, Jatoba, Afzelia, Iroko, Merbau, Cumaru, Kambala of Sucupira dan is het heel moeilijk om de de kleur lichter te krijgen. Deze houtsoorten hebben een donkere kleur …

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer.

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer Bij een zwevend gelegde houten vloer of lamelparket vloer moeten spanveren tussen de muur en de vloer worden geplaatst. Deze spanveren zorgen ervoor dat de vloer goed blijft liggen tijdens de seizoenen en dat u geen kieren of naden in de vloer krijgt.
Hout blijft altijd werken tijdens de seizoenen, het werkt onder invloed van warmte en vochtverschillen. De spanveren kunnen uitzetten en krimpen en zorgen ervoor dat u houten vloer mooi blijft liggen.
De houten vloer hoeft ook bij het zwevend leggen niet onderling verlijmd te worden, omdat de spanveren deze werking opvangen.
De spanveren worden vooral aan de lange zijde van de planken geplaatst. Met een afstand van ca 30 cm. Hout werkt vooral in de breedte en het is belangrijk dat daar dus overal goed de spanveren liggen. Wij zeggen hier altijd, hout zet in dezelfde richting uit als mensen, in de breedte dus.
Hoe kan ik de spanveren tussen de muur en de vloer krijgen? Dit is een ve…

Hoe krijg je vlekken uit een geoliede houten vloer?

Vlekken in een geoliede houten vloer Bij een geoliede houten vloer dringt de olie in het hout, dit zorgt ervoor dat het hout helemaal verzadigd is met olie en dat vlekken er in niet in kunnen dringen. Maar wat nu als er toch een vlek in de vloer zit?
Bij een geoliede houten vloer kun je heel makkelijk vlekken verwijderen.
Makkelijke vlekken, zoals van water -> zepen van de vloer:Elk merk olie heeft een vloerzeep. Deze vloerzeep reinigt de vloer en beschermt de vloer gelijk ook weer. Deze zeep is erg geschikt om watervlekken, niet te erge vetvlekken en andere niet agressieve vlekken te verwijderen. 
Daarnaast bouwt de zeep een beschermlaag op, waardoor nieuwe vlekken weer heel moeilijk in het hout kunnen dringen. Hierdoor kun je ze makkelijk weer weghalen de volgende keer. U kunt hier lezen hoe u de vloer kunt dweilen met deze zeep: Houten vloer dweilen met zeep

Agressieve vlekken, zoals van wijn ->  intensief reiniger en onderhoudsolie: Soms komen er vlekken in de vloer die agr…