Hoe krijg je vlekken uit een geoliede houten vloer?

Vlekken in een geoliede houten vloer

Bij een geoliede houten vloer dringt de olie in het hout, dit zorgt ervoor dat het hout helemaal verzadigd is met olie en dat vlekken er in niet in kunnen dringen.
Maar wat nu als er toch een vlek in de vloer zit?

Bij een geoliede houten vloer kun je heel makkelijk vlekken verwijderen.

Makkelijke vlekken, zoals van water -> zepen van de vloer:

Elk merk olie heeft een vloerzeep. Deze vloerzeep reinigt de vloer en beschermt de vloer gelijk ook weer. Deze zeep is erg geschikt om watervlekken, niet te erge vetvlekken en andere niet agressieve vlekken te verwijderen. 
Vloerzeep van Aquamarijn - Royl

Daarnaast bouwt de zeep een beschermlaag op, waardoor nieuwe vlekken weer heel moeilijk in het hout kunnen dringen. Hierdoor kun je ze makkelijk weer weghalen de volgende keer. U kunt hier lezen hoe u de vloer kunt dweilen met deze zeep: Houten vloer dweilen met zeep
Woca vloerzeep


Agressieve vlekken, zoals van wijn ->  intensief reiniger en onderhoudsolie:

Soms komen er vlekken in de vloer die agressiever zijn, zoals bijvoorbeeld van wijn. Deze vlekken zijn schoon te maken met een intensief reiniger van het olie merk. Deze intensief zorgt ervoor dat de vlek uit de vloer gaat. Daarna moet je altijd weer de vloer in een onderhoudsolie zetten, omdat de intensief reiniger veel van de beschermde laag afhaalt. 

Het is belangrijk om altijd de hele plank te reinigen, of een paar hele planken waar de vlek op zit. Als u alleen de vlek behandelt en niet de hele plank, dan kan er kleurverschillen tussen de plek die u heeft behandeld en het niet behandelde deel zijn.

Voor meer informatie over hoe u de vloer intensief kunt reinigen en opnieuw in de olie kunt zetten: Grote onderhoudsbeurt houten vloer.

Hele agressieve vlekken van schoonmaakmiddelen, -> hele plank licht opschuren en olie:

Bij hele agressieve vlekken moet de hele plank licht geschuurd worden. Hierdoor kom je weer op het kale onbehandelde hout. De hele plank kan daarna weer in de olie worden gezet.

Bij olie is de vloer goed plaatselijk bij te werken, bij lak bijvoorbeeld is het niet mogelijk om 
plaatselijk bij te werken. Voor het verschil tussen olie, hardwaxolie en lak lees dan: verschil olie, lak, was en hardwaxolie

Agressieve vlek van Ammoniak


Tip: kies altijd de producten van het merk olie dat op uw vloer zit. 
Tip: vraag altijd even na bij een houten vloeren specialist hoe u de vlek het beste weg kunt halen en welke manier het beste geschikt is.

Reacties