Wat is het onderhoud van een houten vloer?

Houten vloeren hebben niet altijd veel onderhoud, zoals veel mensen denken. Er wordt bij houten vloeren onderscheid gemaakt in de verschillende afwerkingen, zoals olie, lak, was of hardwaxolie. Elke afwerking heeft weer een ander onderhoud nodig.

Bij een geolied houten vloer is het onderhoud om regelmatig te dweilen met een speciale vloerzeep die reinigt en beschermt. Daarnaast kunt u de slijtplekken plaatselijk met olie bijwerken. U hoeft dus niet meer elk jaar de vloer opnieuw in de olie te zetten.
Lak is een harde beschermlaag die over het hout wordt aangebracht. U moet deze vloer ook dweilen met een speciaal onderhoud. Slijtplekken zijn helaas niet bij te werken bij een lak vloer en als u de vloer wilt bijwerken dan moet de hele vloer opnieuw geschuurd en gelakt worden.

Onderhoud was vloeren:

Was is een afwerking die in de jaren 80 - 90 vaak gekozen werd. Deze afwerking vergt veel onderhoud en was in combinatie met water geeft bijna altijd een vlek. Daarom werd er vaak vroeger bij mensen thuis de vloer 1 keer per jaar opnieuw weer in de was gezet. Tegenwoordig wordt deze afwerking niet meer zoveel gekozen.

Bij hardwaxolie dringt de olie in het hout en blijft er een waslaagje op het hout liggen. Bij deze afwerking moet u net zoals de geoliede houten vloeren de vloer dweilen met een speciaal schoonmaak middel. U kunt de slijtplekken bijwerken met onderhoudswas.




Reacties