Doorgaan naar hoofdcontent

Houten vloer leggen op tegels of plavuizen

Om een houten vloer op tegels of plavuizen te kunnen leggen zijn er verschillende mogelijkheden (zonder vloerverwarming). Het is belangrijk om te kiezen hoe u de houten vloer, parket vloer of lamelparket vloer wilt gaan leggen; zwevend of verlijmd.
Houten vloer zwevend leggen op tegels:
Als u een parket vloer of lamelparket vloer zwevend wilt leggen op tegels, dan kunt u gebruiken van een folie. Deze folie wordt over de tegelvloer heen gelegd. Aan de zijkanten worden spanveren geplaatst die zorgen dat het hout door de seizoenen heen kan werken, zonder dat u last krijgt van bijvoorbeeld kieren. Als u tegelvloer redelijk vlak is dan kunt u gebruik maken van de speciale Thermo silence ondervloer. Is de tegelvloer niet vlak dan moet deze eerst vlak gemaakt worden met dikkere platen, die het hoogte verschil kunnen opvangen.Houten vloer verlijmd leggen op tegels:
Wordt de houten vloer, parket vloer of lamelparket vloer verlijmd op de bestaande tegelvloer. Dan wordt de tegelvloer eerst beoordeeld door een ervaren parketlegger. Deze bepaalt welke lijm er geschikt is op de bepaalde tegel, het lijmadvies is daarom altijd in overleg met de parketlegger. Vaak wordt de tegel is ontvet met een speciale ontvetter. Daarna wordt de tegel opengeschuurd met een schuurmachine, zodat de lijm kan hechten. Daarna bepaald de parketlegger met welke lijm de houten vloer kan worden verlijmd en of er nog eerst een ondervloer gelegd moet worden, zoals bijvoorbeeld een spaanplaat ondervloer. Dit wordt bij een massieve houten vloer vaak gebruikt (als er geen vloerverwarming is!) als deze wordt verlijmd.

Voor meer informatie: Leggen van parketvloer, massieve houten vloer of lamelparketReacties

Populaire posts van deze blog

Donkere houten vloer lichter maken

Donkere houten vloer lichter maken Heel veel mensen komen met de vraag of je een donkere houten vloer lichter kan maken. Ze hebben dan een huis gekocht waar al een bestaande houten vloer in ligt en ze vinden de kleur van deze vloer eigenlijk helemaal niet mooi.
De kleur van de houten vloer is aan te passen.
Donkere eiken houten vloer lichter maken. Het ligt alleen aan de houtsoort in welke mate dit kan, of je van een hele donkere vloer een hele witte vloer kan maken bijvoorbeeld.
Als er een donkere eiken houten vloer ligt, is deze na het schuren weer helemaal kaal. Bij eiken kan je dan heel goed een lichtere kleur kiezen, zoals een whitewash of sandwash kleur olie. De vloer moet wel altijd helemaal worden kaal geschuurd.Donkere tropische houten vloer lichter maken. Ligt er een tropische houten vloer in het huis, zoals IpĂ©, Jatoba, Afzelia, Iroko, Merbau, Cumaru, Kambala of Sucupira dan is het heel moeilijk om de de kleur lichter te krijgen. Deze houtsoorten hebben een donkere kleur …

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer.

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer Bij een zwevend gelegde houten vloer of lamelparket vloer moeten spanveren tussen de muur en de vloer worden geplaatst. Deze spanveren zorgen ervoor dat de vloer goed blijft liggen tijdens de seizoenen en dat u geen kieren of naden in de vloer krijgt.
Hout blijft altijd werken tijdens de seizoenen, het werkt onder invloed van warmte en vochtverschillen. De spanveren kunnen uitzetten en krimpen en zorgen ervoor dat u houten vloer mooi blijft liggen.
De houten vloer hoeft ook bij het zwevend leggen niet onderling verlijmd te worden, omdat de spanveren deze werking opvangen.
De spanveren worden vooral aan de lange zijde van de planken geplaatst. Met een afstand van ca 30 cm. Hout werkt vooral in de breedte en het is belangrijk dat daar dus overal goed de spanveren liggen. Wij zeggen hier altijd, hout zet in dezelfde richting uit als mensen, in de breedte dus.
Hoe kan ik de spanveren tussen de muur en de vloer krijgen? Dit is een ve…

Hoe krijg je vlekken uit een geoliede houten vloer?

Vlekken in een geoliede houten vloer Bij een geoliede houten vloer dringt de olie in het hout, dit zorgt ervoor dat het hout helemaal verzadigd is met olie en dat vlekken er in niet in kunnen dringen. Maar wat nu als er toch een vlek in de vloer zit?
Bij een geoliede houten vloer kun je heel makkelijk vlekken verwijderen.
Makkelijke vlekken, zoals van water -> zepen van de vloer:Elk merk olie heeft een vloerzeep. Deze vloerzeep reinigt de vloer en beschermt de vloer gelijk ook weer. Deze zeep is erg geschikt om watervlekken, niet te erge vetvlekken en andere niet agressieve vlekken te verwijderen. 
Daarnaast bouwt de zeep een beschermlaag op, waardoor nieuwe vlekken weer heel moeilijk in het hout kunnen dringen. Hierdoor kun je ze makkelijk weer weghalen de volgende keer. U kunt hier lezen hoe u de vloer kunt dweilen met deze zeep: Houten vloer dweilen met zeep

Agressieve vlekken, zoals van wijn ->  intensief reiniger en onderhoudsolie: Soms komen er vlekken in de vloer die agr…