Hoelang moet een houten vloer acclimatiseren?

Acclimatiseren van een houten vloer is erg belangrijk voordat een houten vloer wordt gelegd. Hierdoor kan de vloer wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de woning.


Voordat een houten vloer wordt gelegd moet het even acclimatiseren


Acclimatiseert het hout niet dan heeft u kans op problemen bij uw houten vloer. Het hout is dan niet gewent aan de temperatuur van de ruimte en gaat dan alsnog werken als het gelegd is.

Hieronder een paar belangrijke punten om rekening mee te houden bij het acclimatiseren van een houten vloer:

1. Acclimatiseren in de ruimte waar het hout wordt gelegd.
Het is erg belangrijk om de houten vloer te acclimatiseren in een ruimte waar het hout wordt gelegd. Wordt het hout in een vochtige garage gelegd dan went het aan de omstandigheden van de garage en niet aan de temperatuur van de ruimte waar het hout komt. Acclimatiseren heeft dan helemaal geen zin.


2. Hoelang moet een houten vloer acclimatiseren?
Heel vaak denken klanten dat een houten vloer weken moet acclimatiseren. Dit is niet waar. Het gaat erom dat als de temperatuur binnen ongeveer hetzelfde is als buiten, het hout maar 1 á 2 dagen hoeft te acclimatiseren. De omstandigheden in de opslagloods zijn namelijk ongeveer hetzelfde als in uw huis. In de zomer hoeft daarom het hout maar kort te acclimatiseren: 1 á 2 dagen.


Opslagloods past zich aan de buitentemperatuur
in de winter koud en in de zomer warmer

Hoe verder we naar de winter komen hoe langer het hout moet acclimatiseren. In de herfst houden we ongeveer 3 á 4 dagen aan. Hetzelfde geldt voor het voorjaar. In de winter moet het hout het langst acclimatiseren: circa 1 week. De temperatuursverschillen tussen de koude opslagloods en uw warme huis zijn dan erg groot, waardoor de houten vloer de tijd nodig heeft om te wennen aan de temperatuur in de ruimte waar het hout wordt gelegd.


Kortom het hangt van het tijd van het jaar en het seizoen af hoelang 
uw houten vloer moet acclimatiseren.



Reacties