Doorgaan naar hoofdcontent

Spanveren bij zwevende houten vloer

Bij een zwevende houten vloer wordt het hout op folie gelegd. Aan de zijkanten (tussen muur en houten planken) worden spanveren geplaatst. Deze spanveren zorgen ervoor dat het hout tijdens de seizoenen kan werken, zonder dat u er wat van merkt. Ze kunnen uitzetten en inkrimpen bij vocht en warmte. Daarnaast blijft uw houten vloer mooi strak liggen zonder kieren. Hout werkt namelijk altijd onder invloed van temperatuur en vocht.Vroeger werden hiervoor kurken van flessen gebruikt. Echter deze kurken hebben niet de mogelijkheid om veel in en uit te zetten, waardoor u nog kieren in uw zwevende vloer kunt krijgen.

De spanveren worden in een ruimte van 1,5 cm tussen de muur en de vloer geplaatst. Ze staan dan iets onder spanning en daardoor kunnen ze nog inkrimpen of uitzetten. Als u een vloer zwevend wilt leggen dan kunt u ook het blog bericht lezen: instructie van zwevend leggen (klik op de link).
De spanveren worden voornamelijk aan de lange zijde van de plank gelegd, omdat hout vooral in de breedte werkt. Eventueel kunt u ook een enkele spanveer aan de kopse kant bevestigen, waardoor kleine stukjes vloerdeel goed in de vloer blijven liggen. U moet ongeveer 3 spanveren bevestigen op 1 meter, aan de lange zijde van de plank.

Om de spanveren te plaatsen tussen het hout en de muur kunt u ze met uw vingers in knijpen en anders kunt u een speciale spanverentang gebruiken, waardoor u op een gemakkelijke manier de spanveren tussen het hout en de vloer kunt plaatsen.Nadat de spanveren tussen de muur en de vloer liggen, kunt u het afwerken met een plint (hoge plint, platte afwerk plint, hoge MDF witte plint). Hierdoor ziet u niks meer van de veren, maar heeft u er wel plezier van.

Voor meer informatie en prijzen: stuur een mail naar info@fairwood.nl.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Donkere houten vloer lichter maken

Donkere houten vloer lichter maken Heel veel mensen komen met de vraag of je een donkere houten vloer lichter kan maken. Ze hebben dan een huis gekocht waar al een bestaande houten vloer in ligt en ze vinden de kleur van deze vloer eigenlijk helemaal niet mooi.
De kleur van de houten vloer is aan te passen.
Donkere eiken houten vloer lichter maken. Het ligt alleen aan de houtsoort in welke mate dit kan, of je van een hele donkere vloer een hele witte vloer kan maken bijvoorbeeld.
Als er een donkere eiken houten vloer ligt, is deze na het schuren weer helemaal kaal. Bij eiken kan je dan heel goed een lichtere kleur kiezen, zoals een whitewash of sandwash kleur olie. De vloer moet wel altijd helemaal worden kaal geschuurd.Donkere tropische houten vloer lichter maken. Ligt er een tropische houten vloer in het huis, zoals IpĂ©, Jatoba, Afzelia, Iroko, Merbau, Cumaru, Kambala of Sucupira dan is het heel moeilijk om de de kleur lichter te krijgen. Deze houtsoorten hebben een donkere kleur …

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer.

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer Bij een zwevend gelegde houten vloer of lamelparket vloer moeten spanveren tussen de muur en de vloer worden geplaatst. Deze spanveren zorgen ervoor dat de vloer goed blijft liggen tijdens de seizoenen en dat u geen kieren of naden in de vloer krijgt.
Hout blijft altijd werken tijdens de seizoenen, het werkt onder invloed van warmte en vochtverschillen. De spanveren kunnen uitzetten en krimpen en zorgen ervoor dat u houten vloer mooi blijft liggen.
De houten vloer hoeft ook bij het zwevend leggen niet onderling verlijmd te worden, omdat de spanveren deze werking opvangen.
De spanveren worden vooral aan de lange zijde van de planken geplaatst. Met een afstand van ca 30 cm. Hout werkt vooral in de breedte en het is belangrijk dat daar dus overal goed de spanveren liggen. Wij zeggen hier altijd, hout zet in dezelfde richting uit als mensen, in de breedte dus.
Hoe kan ik de spanveren tussen de muur en de vloer krijgen? Dit is een ve…

Hoe krijg je vlekken uit een geoliede houten vloer?

Vlekken in een geoliede houten vloer Bij een geoliede houten vloer dringt de olie in het hout, dit zorgt ervoor dat het hout helemaal verzadigd is met olie en dat vlekken er in niet in kunnen dringen. Maar wat nu als er toch een vlek in de vloer zit?
Bij een geoliede houten vloer kun je heel makkelijk vlekken verwijderen.
Makkelijke vlekken, zoals van water -> zepen van de vloer:Elk merk olie heeft een vloerzeep. Deze vloerzeep reinigt de vloer en beschermt de vloer gelijk ook weer. Deze zeep is erg geschikt om watervlekken, niet te erge vetvlekken en andere niet agressieve vlekken te verwijderen. 
Daarnaast bouwt de zeep een beschermlaag op, waardoor nieuwe vlekken weer heel moeilijk in het hout kunnen dringen. Hierdoor kun je ze makkelijk weer weghalen de volgende keer. U kunt hier lezen hoe u de vloer kunt dweilen met deze zeep: Houten vloer dweilen met zeep

Agressieve vlekken, zoals van wijn ->  intensief reiniger en onderhoudsolie: Soms komen er vlekken in de vloer die agr…