Spanveren bij zwevende houten vloer

Bij een zwevende houten vloer wordt het hout op folie gelegd. Aan de zijkanten (tussen muur en houten planken) worden spanveren geplaatst. Deze spanveren zorgen ervoor dat het hout tijdens de seizoenen kan werken, zonder dat u er wat van merkt. Ze kunnen uitzetten en inkrimpen bij vocht en warmte. Daarnaast blijft uw houten vloer mooi strak liggen zonder kieren. Hout werkt namelijk altijd onder invloed van temperatuur en vocht.



Vroeger werden hiervoor kurken van flessen gebruikt. Echter deze kurken hebben niet de mogelijkheid om veel in en uit te zetten, waardoor u nog kieren in uw zwevende vloer kunt krijgen.

De spanveren worden in een ruimte van 1,5 cm tussen de muur en de vloer geplaatst. Ze staan dan iets onder spanning en daardoor kunnen ze nog inkrimpen of uitzetten. Als u een vloer zwevend wilt leggen dan kunt u ook het blog bericht lezen: instructie van zwevend leggen (klik op de link).
De spanveren worden voornamelijk aan de lange zijde van de plank gelegd, omdat hout vooral in de breedte werkt. Eventueel kunt u ook een enkele spanveer aan de kopse kant bevestigen, waardoor kleine stukjes vloerdeel goed in de vloer blijven liggen. U moet ongeveer 3 spanveren bevestigen op 1 meter, aan de lange zijde van de plank.

Om de spanveren te plaatsen tussen het hout en de muur kunt u ze met uw vingers in knijpen en anders kunt u een speciale spanverentang gebruiken, waardoor u op een gemakkelijke manier de spanveren tussen het hout en de vloer kunt plaatsen.



Nadat de spanveren tussen de muur en de vloer liggen, kunt u het afwerken met een plint (hoge plint, platte afwerk plint, hoge MDF witte plint). Hierdoor ziet u niks meer van de veren, maar heeft u er wel plezier van.

Voor meer informatie en prijzen: stuur een mail naar info@fairwood.nl.

Reacties