Kwaliteit eiken houten vloeren

Kwaliteit van eiken houten vloeren zijn er in vele soorten en maten. Indien u een eiken houten vloer wilt aanschaffen, dan heeft u de keus uit vele verschillende mogelijkheden, zoals houtsoort en kwaliteit.

Over het algemeen bestaat eiken uit 2 verschillende varianten: Europees eiken en Amerikaans eiken. Ondanks dat het allebei eiken soorten zijn zitten er toch nog wel wat verschillen tussen deze twee varianten.

Amerikaans eiken is onder te verdelen in Amerikaans wit eiken en Amerikaans rood eiken. Amerikaans eiken is anders geschaafd, waardoor het een rustige uitstraling heeft, de nerven van de planken lopen veelal in 1 baan. De planken zijn over het algemeen wat langer en de noesten zitten verder uit elkaar. Wel kan Amerikaans eiken een randje spint hebben, dit is een wat lichtere strook in het hout.
Bij deze soort eiken houten vloer zijn er 2 kwaliteiten: rustiek en FAS (first and second). De rustieke kwaliteit van Amerikaans eiken bevat knoesten en de FAS kwaliteit is vrijwel foutvrij met af en toe een knoest.


Amerikaans eiken houten vloeren kwaliteiten

Bij Europees eiken zitten de knoesten wat dichter bij elkaar. Daarnaast kan Europees eiken spiegels bevatten. De kwaliteiten van Europees eiken onderscheiden zich hoofdzakelijk door de hoeveelheid noesten die in Europees eiken zitten. De hoogste kwaliteit: geselecteerd, heeft een zeer beperkt aantal kleine noestjes. De middelste kwaliteit is zagerij mix, deze kwaliteit bevat zoals de naam al zegt een selectie van de zagerij, deze kwaliteit bevat knoesten en kleurverschillen die het een natuurlijke uitstraling geeft. De laatste kwaliteit is grof en stoer, deze kwaliteit bevat knoesten, scheuren en kleurverschillen wat het echt een rustige oude vloer maakt.


Kwaliteiten Europees eiken houten vloeren

Over het algemeen geldt: hoe minder knoesten hoe duurder de houten vloer wordt, dat geldt ook andersom wilt u een eiken houten vloer die rustiek en oud is, dan zal de prijs wat lager zijn.

Daarnaast zijn beide kwaliteit te verkrijgen in zowel een massieve houten vloer als in een lamelparket vloer.

Eiken houten vloeren lenen zich daarnaast goed om te kleuren. Allerlei afwerkingen zijn mogelijk in vele verschillende kleuren, zo kunt u uw eigen kleur samenstellen en uw vloer naar uw keus maken. Daarnaast kunnen de planken ook gerookt, geloogd, geborsteld of verouderd worden.



Voor meer informatie over de verschillen tussen Amerikaans eiken en Europees eiken houten vloeren: Verschil Europees en Amerikaans eiken houten vloeren

Voor meer informatie over eiken vloeren: massief of lamelparket / duoplank, manier van leggen, manier van afwerken van de houten eiken vloer en kwaliteiten van beide houtsoorten: Eiken parket vloerenHouten vloeren leggen of info houten vloeren






Reacties