Waar moet u opletten als u een houten vloer koopt?

Als u een houten vloer wilt kopen dan is het handig om op bepaalde dingen te letten. Zoals bijvoorbeeld hoe groot is uw ruimte, wat is de ondervloer en wat zijn u wensen. Hieronder beschrijf ik stap voor stap, in 5 stappen, waar u op moet letten.

1. De ruimte en de ondervloer
Als u een houten vloeren bedrijf bezoekt dan zullen ze altijd vragen naar uw ruimte. De grootte van uw ruimte is namelijk bepalend voor de manier van leggen. Ruimtes die breder zijn dan 6 meter moeten altijd verlijmd worden. Een ruimte tot 6 meter breed en een massieve plank breedte van maximaal 18 cm kan nog zwevend gelegd worden. Daarnaast is het belangrijk om te weten of u vloerverwarming in huis heeft en of deze als hoofd- of bijverwarming gebruikt wordt. Als laatste is de ondervloer erg belangrijk. Dit bepaald met welke materialen de vloer gelegd kan worden, bijvoorbeeld welke lijm of ondervloer er gebruikt kan worden.

Let op: In sommige huizen/appartementen zijn er bepaalde regels met betrekking tot geluidsnormen. We hebben dan speciale ondervloeren die aan deze eis voldoen. Bekijk daarvoor ook: Soundex ondervloer

2. Soort vloer
U heeft de keus uit een massieve houten vloer, lamelparket/duoplank of tapis parket vloer. Een massieve vloer is een houten vloer die helemaal uit hout bestaat en een dikte heeft van ongeveer 20 mm. Een lamelparket (duoplank) heeft een toplaag van hout met een multiplex ondervloer, het is van belang om minimaal een toplaag te kiezen van 4 mm. Een tapis parket vloer zijn dunne planken van circa 6 of 8 mm dik. Deze planken worden vaak gebruikt voor patroonvloeren, zoals visgraat of een hongaarse punt.

Lamelparket / duoplank

Massieve houten vloer


3. Manier van leggen
U heeft keus uit 2 manieren van leggen bij uw houten vloer: zwevend of verlijmd leggen. Bij zwevend leggen ligt de vloer los op folie en dan zitten er spanveren aan de zijkant van de vloer die de vloer op spanning houden. Bij verlijmen worden er bij een massieve plank, spaanplaatbroodjes gelijmd op de vloer, waarna de houten plank hierop wordt gelijmd en geniet. Een duoplank of lamelparket kan rechtstreeks op de beton vloer worden gelijmd. Voor meer informatie over het zweven of verlijmd leggen van uw vloer: leggen van houten vloeren

4. Houtsoort
Een houten vloer is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, zoals eiken, grenen, jatoba, essen, maple en nog vele andere houtsoorten. Voor een overzicht van alle houtsoorten: Houtsoorten houten vloer

5. Afwerking
Op de door u gekozen houtsoort moet een afwerking worden aangebracht. U kunt daarbij kiezen uit olie, lak of hardwaxolie. Olie is een afwerking die in 1 laag wordt aangebracht en plaatselijk bij te werken is. Olie is altijd mat en in vele verschillende kleuren verkrijgbaar. Lak wordt in 3 lagen aangebracht en is niet plaatselijk bij te werken. Bij lak kunt u kiezen uit een matte, satijn of glanzende afwerking. Hardwaxolie is een combinatie van olie met een was laag, de olie dringt in het hout en de was blijft erop liggen. Deze variant is net zoals de olie plaatselijk bij te werken en geeft een iets meer vollere afwerking (iets glanzender dan mat).
Voor meer informatie: Afwerking eiken houten vloeren

Als u een houten vloeren bedrijf bezoekt is het raadzaam om altijd een vrijblijvende gehele offerte te vragen inclusief ondervloer, afwerking, hout, plinten en eventueel leggen. Zo weet u altijd wat het totaal bedrag is, er wordt namelijk veel gestunt met de houten vloeren prijzen maar de totale offerte komt dan hoger uit.

Voor meer informatie over houten vloeren: www.houtenvloeren.nuwww.eikenparketvloeren.nl of www.plankenvloeren.nu

Reacties