Doorgaan naar hoofdcontent

Gerookte eiken houten vloeren

Eiken vloeren zijn te verkrijgen in allemaal kleuren, waaronder ook gerookt. Wat betekent roken op een houten vloer en hoe verandert dat de kleur van het hout door het roken?

Hout dat gerookt is kleurt donkerder van zichzelf op. Hierdoor neemt de kleur van de olie of lak anders op.Bij gerookte vloeren heeft u de keus uit licht of donker gerookt. Dit betekent dat hoe langer de vloer in de rookkamer staat hoe donkerder de vloer op kleurt. Daarnaast dient de vloer nog afgewerkt te worden met een olie of lak, dus roken is alleen een voorbehandeling dat de kleur van het onbehandelde hout donkerder maakt. Deze voorbehandeling wordt altijd bij en door een bedrijf gedaan.

dubbel gerookte eiken vloer met olie

Roken kan alleen met Europees eiken vloeren, omdat deze looizuur en tannine bevat. Amerikaans eiken bevat deze inhoudsstoffen niet en kleurt daarom niet donkerder op door het roken.

Bij het roken van de vloer heeft u de keus uit verschillende gradaties, enkel of dubbel gerookt. Hieronder ziet een voorbeeld van beide, de eerste foto is de kleur van het onbehandelde hout en de tweede foto is een voorbeeld van een onbehandelde enkel en dubbel gerookte eiken vloer.
Een houten plank is een natuurproduct waardoor elke plank anders op kleurt. Het kan zijn dat sommige delen van een plank minder op kleuren en dus lichter blijven dan de rest van de plank. Deze natuurlijke kleurverschillen worden door het roken van de houten vloer nog zichtbaarder.

Naast het roken van een houten vloer, kunt u alle producten met hout laten roken, zoals tafels, houten wanden, houten blokken etc.

Voor meer informatie over het roken van vloeren kijk ook eens op: gerookte eiken houten vloeren en Bewerkingen houten vloeren

Reacties

Populaire posts van deze blog

Donkere houten vloer lichter maken

Donkere houten vloer lichter maken Heel veel mensen komen met de vraag of je een donkere houten vloer lichter kan maken. Ze hebben dan een huis gekocht waar al een bestaande houten vloer in ligt en ze vinden de kleur van deze vloer eigenlijk helemaal niet mooi.
De kleur van de houten vloer is aan te passen.
Donkere eiken houten vloer lichter maken. Het ligt alleen aan de houtsoort in welke mate dit kan, of je van een hele donkere vloer een hele witte vloer kan maken bijvoorbeeld.
Als er een donkere eiken houten vloer ligt, is deze na het schuren weer helemaal kaal. Bij eiken kan je dan heel goed een lichtere kleur kiezen, zoals een whitewash of sandwash kleur olie. De vloer moet wel altijd helemaal worden kaal geschuurd.Donkere tropische houten vloer lichter maken. Ligt er een tropische houten vloer in het huis, zoals IpĂ©, Jatoba, Afzelia, Iroko, Merbau, Cumaru, Kambala of Sucupira dan is het heel moeilijk om de de kleur lichter te krijgen. Deze houtsoorten hebben een donkere kleur …

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer.

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer Bij een zwevend gelegde houten vloer of lamelparket vloer moeten spanveren tussen de muur en de vloer worden geplaatst. Deze spanveren zorgen ervoor dat de vloer goed blijft liggen tijdens de seizoenen en dat u geen kieren of naden in de vloer krijgt.
Hout blijft altijd werken tijdens de seizoenen, het werkt onder invloed van warmte en vochtverschillen. De spanveren kunnen uitzetten en krimpen en zorgen ervoor dat u houten vloer mooi blijft liggen.
De houten vloer hoeft ook bij het zwevend leggen niet onderling verlijmd te worden, omdat de spanveren deze werking opvangen.
De spanveren worden vooral aan de lange zijde van de planken geplaatst. Met een afstand van ca 30 cm. Hout werkt vooral in de breedte en het is belangrijk dat daar dus overal goed de spanveren liggen. Wij zeggen hier altijd, hout zet in dezelfde richting uit als mensen, in de breedte dus.
Hoe kan ik de spanveren tussen de muur en de vloer krijgen? Dit is een ve…

Hoe krijg je vlekken uit een geoliede houten vloer?

Vlekken in een geoliede houten vloer Bij een geoliede houten vloer dringt de olie in het hout, dit zorgt ervoor dat het hout helemaal verzadigd is met olie en dat vlekken er in niet in kunnen dringen. Maar wat nu als er toch een vlek in de vloer zit?
Bij een geoliede houten vloer kun je heel makkelijk vlekken verwijderen.
Makkelijke vlekken, zoals van water -> zepen van de vloer:Elk merk olie heeft een vloerzeep. Deze vloerzeep reinigt de vloer en beschermt de vloer gelijk ook weer. Deze zeep is erg geschikt om watervlekken, niet te erge vetvlekken en andere niet agressieve vlekken te verwijderen. 
Daarnaast bouwt de zeep een beschermlaag op, waardoor nieuwe vlekken weer heel moeilijk in het hout kunnen dringen. Hierdoor kun je ze makkelijk weer weghalen de volgende keer. U kunt hier lezen hoe u de vloer kunt dweilen met deze zeep: Houten vloer dweilen met zeep

Agressieve vlekken, zoals van wijn ->  intensief reiniger en onderhoudsolie: Soms komen er vlekken in de vloer die agr…