Plinten bij houten vloer

Als u een houten vloer gaat of wilt gaan leggen dan is het van belang om ook na te denken over de manier hoe u de vloer wilt afwerken met plinten. Plinten zijn beschikbaar in verschillende vormen, maten en materialen. Hieronder vindt u een overzicht van de 3 belangrijkste vormen van plinten bij een houten vloer:

1. Platte houten plinten
Platte plinten worden ook vaak afdeklatten genoemd. Deze plinten liggen op de vloer en de wand blijft dus vrij. Deze plint is vaak van hetzelfde materiaal en afwerking als de houten vloer. Een platte plint is ook noodzakelijk bij bijvoorbeeld ramen tot de grond of openslaande deuren. Deze platte houten plint kunt u bevestigen met een drupje lijm of met een klein spijkertje in de houten vloer. Hier onder vindt u een voorbeeld van een houten vloer met een platte plint.





 2. Hoge houten plint
De hoge houten plint is ook leverbaar in dezelfde kleur en afwerking als de houten vloer. Deze plint hoort bij de vloer en vormt daarom een mooie aanvulling op de houten vloer. De hoge houten plint een een kabelgoot waar u kabels achter kunt verwerken. Deze plint kunt u lijm of schroeven aan de muur bevestigen. Een voorbeeld van een hoge houten plint ziet u hier onder:




3. Witte MDF Plinten
Deze plinten zijn vaak hoog en in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Hier kunt u kiezen uit een gewone recht plint of juist een romantische plint. Deze worden ook wel sfeerplinten genoemd. De plint vormt nu een geheel met de muur. Vaak worden ze wit gegrond geleverd, zodat u ze kunt aflakken in de gewenste kleur, bijvoorbeeld wit of juist de kleur van de muur. Deze plinten hebben ook een kabelgoot, waardoor u  uw kabels erachter kunt verwerken. Om de plinten te bevestigen kan er gebruik gemaakt worden van lijm of schroeven. Bij sommige witte MDF plinten is er een systeem mogelijk dat onzichtbaar de plinten bevestigd.



Zoals u kunt lezen zijn er dus vele mogelijkheden om uw vloer mooi af te werken met een plint. U kunt ook een combinatie maken van bijvoorbeeld een platte plint bij de ramen tot de grond en deurposten en een hoge plint in de rest van de ruimte. Voor meer informatie over plinten en de soorten sfeerplinten kunt u kijken op: Plinten houten vloer

TIP: Bij een zwevende vloer met spanveren is het noodzakelijk om een plint dikte te nemen van minimaal 18 mm, zodat u de veer eronder niet kunt zien als de vloer gaat werken.

Reacties