Zelf leggen van een houten vloer - zwevend of verlijmd

Leggen van een houtvloer brengt 2 keuzes met zich mee, zwevend leggen of verlijmen. Als u een houten vloer of parket vloer wilt aanschaffen dan is het van een belang om een keuze te maken tussen de manier waarop de houten of parket vloer wordt gelegd. Daarbij is de keuze tussen en vloer zwevend of verlijmd leggen.

Bij zwevend ligt de vloer los op folie en er liggen spanveren aan de zijkant om de vloer op spanning te houden. Hout kan altijd blijven werken en daarom zijn de spanveren belangrijk om de vloer op spanning te houden. Het contact geluid bij zwevend is hoger dan bij verlijmen.
Een vloer zwevend leggen is goed zelf te doen, waardoor u veel kosten kunt besparen. 

Zwevend leggen is mogelijk bij massieve houten vloeren bij ruimtes van maximaal 6 meter breed en met een plank breedte van maximaal 18 cm. Zwevend leggen met een lamelparket of duoplank is in alle ruimtes en met alle breedtes mogelijk.

Hout blijft altijd werken daarom is het van belang om de luchtvochtigheid in de gaten te houden en deze tussen de 50% en 70% te houden.http://fairwood.nl/Krimpen-uitzetten-houten-vloeren-parket.html

Bij verlijmen worden de vloer volledig op verlijmd. Bij een zandcementdekvloer worden er eerst spaanplaatbroodjes verlijmd waarna de planken verlijmd kunnen worden. De planken worden vol verlijmd en geniet. Bij een lamelparket of duoplank is het ook mogelijk om deze rechtstreeks te verlijmen. De lijm die wordt gebruikt hangt af van de ondervloer, welke soort hout (massief, tapis, duoplank) en de manier van verlijmd leggen. Bij ondervloer van hout worden er eerst spaanplaatplaten geschroefd waarna de vloerdelen worden verlijmd op de spaanplaat. 

Verlijmd leggen is moeilijk om zelf te doen en wordt daarom vaak uitbesteed aan een parketteur. Dus deze optie komt door het uitbesteden van het leggen, vaak hoger uit in de kosten dan een zwevend vloer.
Het voordeel van een verlijmde vloer is het dat het de stiltes vloer is. U zult geen last hebben van contactgeluid. Tevens is het bij een verlijmde vloer belangrijk om de luchtvochtigheid in de gaten te houden, zodat het hout mooi kan blijven liggen. 



Reacties