Doorgaan naar hoofdcontent

Zwevend leggen van een houten vloer

Een houten vloer zwevend te leggen is makkelijk om zelf te doen, waardoor u veel geld kunt besparen. Dit geldt voor zowel een massieve houten vloer als een lamelparket / duoplank. In dit stappenplan wordt alles nog even duidelijk op een rijtje gezet, waardoor het duidelijk wordt hoe makkelijk het is. Leggen van houten vloer

Zwevend leggen is mogelijk bij:
- massieve houten vloer (als de ruimte niet breder is dan 6 meter en met een plank breedte van maximaal 18 cm.
- lamelparket / duoplank (kan in alle gevallen zwevend worden gelegd) Houten vloer zwevend leggen

Stap 1: Voorbereiding
Voor dat u de vloer gaat leggen moet u ervan overtuigd zijn dat de ondervloer voldoende droog en vlak is. Zorg voor een goede afkortzaag en lees alle beschrijvingen van de producten goed door.

Stap 2: Folie leggen
U kunt op een gladde tegel, houten of cementendekvloer de folie uitrollen. De naden kunt u afplakken met tape. Bij de thermo-silence folie legt u de zilverkant naar onderen, omdat dat dient als vochtscherm. Bij andere soorten ondervloeren, lees de beschrijving op de verpakking.

Stap 3: Leggen van de planken
De planken worden gelegd in de lengterichting van de kamer. Begin aan een rechte muur en leg blokjes van 1,5 cm aan de zijkant. Begin met leggen van de planken achter elkaar en nadat u aan het einde bent van de rij, zaagt u de plank af en begint u de volgende rij weer met diezelfde plank. Zo ontstaat er automatisch een wild verband.  Als u klaar bent dan kunt u de blokjes verwijderen en de spanveren er tussen plaatsen.  De spanveren komen op circa 30 cm afstand van elkaar aan de lange zijde en plaats af en toe een spanveer op de kopse kant bij een kort stukje plank.

Stap 4: Na het leggen van de vloer
Als de vloer gelegd is kunt u deze licht na-schuren en daarna stof en vuil verwijderen (niet met water!) Daarna kunt u de planken verder afwerken met bijvoorbeeld olie of lak.

Voor meer informatie kunt u kijken op: Leggen van een houten en Zwevend leggen houten vloer

Dit is een instructie en hier kunnen geen rechten aan worden verleend.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Donkere houten vloer lichter maken

Donkere houten vloer lichter maken Heel veel mensen komen met de vraag of je een donkere houten vloer lichter kan maken. Ze hebben dan een huis gekocht waar al een bestaande houten vloer in ligt en ze vinden de kleur van deze vloer eigenlijk helemaal niet mooi.
De kleur van de houten vloer is aan te passen.
Donkere eiken houten vloer lichter maken. Het ligt alleen aan de houtsoort in welke mate dit kan, of je van een hele donkere vloer een hele witte vloer kan maken bijvoorbeeld.
Als er een donkere eiken houten vloer ligt, is deze na het schuren weer helemaal kaal. Bij eiken kan je dan heel goed een lichtere kleur kiezen, zoals een whitewash of sandwash kleur olie. De vloer moet wel altijd helemaal worden kaal geschuurd.Donkere tropische houten vloer lichter maken. Ligt er een tropische houten vloer in het huis, zoals IpĂ©, Jatoba, Afzelia, Iroko, Merbau, Cumaru, Kambala of Sucupira dan is het heel moeilijk om de de kleur lichter te krijgen. Deze houtsoorten hebben een donkere kleur …

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer.

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer Bij een zwevend gelegde houten vloer of lamelparket vloer moeten spanveren tussen de muur en de vloer worden geplaatst. Deze spanveren zorgen ervoor dat de vloer goed blijft liggen tijdens de seizoenen en dat u geen kieren of naden in de vloer krijgt.
Hout blijft altijd werken tijdens de seizoenen, het werkt onder invloed van warmte en vochtverschillen. De spanveren kunnen uitzetten en krimpen en zorgen ervoor dat u houten vloer mooi blijft liggen.
De houten vloer hoeft ook bij het zwevend leggen niet onderling verlijmd te worden, omdat de spanveren deze werking opvangen.
De spanveren worden vooral aan de lange zijde van de planken geplaatst. Met een afstand van ca 30 cm. Hout werkt vooral in de breedte en het is belangrijk dat daar dus overal goed de spanveren liggen. Wij zeggen hier altijd, hout zet in dezelfde richting uit als mensen, in de breedte dus.
Hoe kan ik de spanveren tussen de muur en de vloer krijgen? Dit is een ve…

Hoe krijg je vlekken uit een geoliede houten vloer?

Vlekken in een geoliede houten vloer Bij een geoliede houten vloer dringt de olie in het hout, dit zorgt ervoor dat het hout helemaal verzadigd is met olie en dat vlekken er in niet in kunnen dringen. Maar wat nu als er toch een vlek in de vloer zit?
Bij een geoliede houten vloer kun je heel makkelijk vlekken verwijderen.
Makkelijke vlekken, zoals van water -> zepen van de vloer:Elk merk olie heeft een vloerzeep. Deze vloerzeep reinigt de vloer en beschermt de vloer gelijk ook weer. Deze zeep is erg geschikt om watervlekken, niet te erge vetvlekken en andere niet agressieve vlekken te verwijderen. 
Daarnaast bouwt de zeep een beschermlaag op, waardoor nieuwe vlekken weer heel moeilijk in het hout kunnen dringen. Hierdoor kun je ze makkelijk weer weghalen de volgende keer. U kunt hier lezen hoe u de vloer kunt dweilen met deze zeep: Houten vloer dweilen met zeep

Agressieve vlekken, zoals van wijn ->  intensief reiniger en onderhoudsolie: Soms komen er vlekken in de vloer die agr…