Doorgaan naar hoofdcontent

Olie, Lak of Was op een houten vloer

Als u een houten vloer of parket vloer wilt aanschaffen dan is het noodzakelijk om een overweging te maken over de afwerking van het hout. Hierbij kunt u kiezen uit olie, lak of was. Bij alle soorten zijn er voor- en nadelen. Ik zal ze voor u op een rijtje zetten, zodat u de afweging over de afwerking goed kunt maken, zodat u hier later geen spijt van heeft.

1. Lak
Lak wordt aanbracht in 3 lagen en heeft daarom een slijtvaste laag. Daarnaast is het duurzaam, omdat het vele jaren meegaat. De krassen die ontstaan blijven in de laklaag zitten en tasten niet het hout aan. De lak die wordt aangebracht met een lakroller vormt een laag over het hout. Lak is makkelijk in onderhoud en is verkrijgbaar in een mat, zijdeglans en glans. Het nadeel van lak is dat het moeilijk is om zelf aan te brengen en het is niet plaatselijk bij te werken.

Voordelen:
Nadelen:
- Slijtvaste laag
- Moeilijk zelf aan te brengen
- Krassen blijven in de lak
- Hoge kosten voor de lak (en om het te laten aan te brengen)
- Makkelijk in onderhoud
- Niet plaatselijk bij te werken
- Mat, zijdeglans of glans


2. Olie

Olie wordt aangebracht op het hout en trekt direct in het hout. Het heeft dus direct contact met het hout. Het impregneert het hout. De krassen en slijtplekken zijn makkelijk plaatselijk bij te werken. Het is makkelijk in onderhoud en hoeft niet elk jaar opnieuw behandeld te worden. Het is altijd een matte afwerking en het is eventueel overlakbaar of te behandelen met was voor een zijdeglans laag. Olie is verkrijgbaar in vele verschillende kleuren, zodat u uw eigen kleur kunt uitkiezen.

Voordelen:
Nadelen:
- Trekt in het hout
- Minder slijtvaster (dan lak)
- Krassen en slijtplekken zijn plaatselijk bij te werken
- Af en toe bijwerken van de vloer
- De vloer wordt gedweild met onderhoudszeep

- Verkrijgbaar in vele kleuren

- Goedkoper in de aanschaf

- Makkelijk zelf aan te brengen met een boenmachine


3. Was

Was heeft net zoals olie direct contact met het hout. Was wordt met de tijd steeds mooier, omdat er elke keer een nieuwe laag wordt aangebracht. Het is ook aan te brengen over de olie heen. Was is niet overlakbaar en heeft altijd een glans.

Voordelen:
Nadelen:
- Glans laag
- Vergt veel onderhoud
- Wordt door de tijd heen steeds mooier
- Niet overlakbaar
- Aan te brengen over olie heen
- Moeilijk om later van het hout te verwijderen


Zie ook: Olie, Lak of Was afwerking houten vloer of  Blog over afwerking houten vloer, voor meer informatie over afwerkingen voor uw houten vloer. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Donkere houten vloer lichter maken

Donkere houten vloer lichter maken Heel veel mensen komen met de vraag of je een donkere houten vloer lichter kan maken. Ze hebben dan een huis gekocht waar al een bestaande houten vloer in ligt en ze vinden de kleur van deze vloer eigenlijk helemaal niet mooi.
De kleur van de houten vloer is aan te passen.
Donkere eiken houten vloer lichter maken. Het ligt alleen aan de houtsoort in welke mate dit kan, of je van een hele donkere vloer een hele witte vloer kan maken bijvoorbeeld.
Als er een donkere eiken houten vloer ligt, is deze na het schuren weer helemaal kaal. Bij eiken kan je dan heel goed een lichtere kleur kiezen, zoals een whitewash of sandwash kleur olie. De vloer moet wel altijd helemaal worden kaal geschuurd.Donkere tropische houten vloer lichter maken. Ligt er een tropische houten vloer in het huis, zoals IpĂ©, Jatoba, Afzelia, Iroko, Merbau, Cumaru, Kambala of Sucupira dan is het heel moeilijk om de de kleur lichter te krijgen. Deze houtsoorten hebben een donkere kleur …

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer.

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer Bij een zwevend gelegde houten vloer of lamelparket vloer moeten spanveren tussen de muur en de vloer worden geplaatst. Deze spanveren zorgen ervoor dat de vloer goed blijft liggen tijdens de seizoenen en dat u geen kieren of naden in de vloer krijgt.
Hout blijft altijd werken tijdens de seizoenen, het werkt onder invloed van warmte en vochtverschillen. De spanveren kunnen uitzetten en krimpen en zorgen ervoor dat u houten vloer mooi blijft liggen.
De houten vloer hoeft ook bij het zwevend leggen niet onderling verlijmd te worden, omdat de spanveren deze werking opvangen.
De spanveren worden vooral aan de lange zijde van de planken geplaatst. Met een afstand van ca 30 cm. Hout werkt vooral in de breedte en het is belangrijk dat daar dus overal goed de spanveren liggen. Wij zeggen hier altijd, hout zet in dezelfde richting uit als mensen, in de breedte dus.
Hoe kan ik de spanveren tussen de muur en de vloer krijgen? Dit is een ve…

Hoe krijg je vlekken uit een geoliede houten vloer?

Vlekken in een geoliede houten vloer Bij een geoliede houten vloer dringt de olie in het hout, dit zorgt ervoor dat het hout helemaal verzadigd is met olie en dat vlekken er in niet in kunnen dringen. Maar wat nu als er toch een vlek in de vloer zit?
Bij een geoliede houten vloer kun je heel makkelijk vlekken verwijderen.
Makkelijke vlekken, zoals van water -> zepen van de vloer:Elk merk olie heeft een vloerzeep. Deze vloerzeep reinigt de vloer en beschermt de vloer gelijk ook weer. Deze zeep is erg geschikt om watervlekken, niet te erge vetvlekken en andere niet agressieve vlekken te verwijderen. 
Daarnaast bouwt de zeep een beschermlaag op, waardoor nieuwe vlekken weer heel moeilijk in het hout kunnen dringen. Hierdoor kun je ze makkelijk weer weghalen de volgende keer. U kunt hier lezen hoe u de vloer kunt dweilen met deze zeep: Houten vloer dweilen met zeep

Agressieve vlekken, zoals van wijn ->  intensief reiniger en onderhoudsolie: Soms komen er vlekken in de vloer die agr…