Doorgaan naar hoofdcontent

Olie aanbrengen op houten vloer

Nadat een vloer gelegd is (zwevend of verlijmd) kunt u ervoor kiezen om de houten vloer of parket vloer af te werken met olie. Dit stappenplan is gemakkelijk uit te voeren waardoor u uw houten en parket vloer zelf kunt behandelen met olie.

Stap 1: voorbereiding
- vloer stofvrij maken (NIET met water!)
- ventilatie roosters openen
 - wees zeker van de gekozen kleur. Het is aan te raden om deze vooraf op een afvalstukje te testen voordat u het op de vloer aanbrengt.
- lees alle beschrijvingen op de verpakkingen goed door en bij twijfel, vraag de fabrikant.

Stap 2: Oliën van de vloer
- meng alle olie in een emmer en wees zeker van de gekozen kleur. Vergeet niet om tussen het oliën door, de olie regelmatig te roeren
- Breng een beetje olie op het hout aan en boen deze olie in met een boenmachine waaronder een witte schijf is bevestigd.
- Zet de boenmachine aan en boen een baan van links naar rechts in met olie.
- Ongeveer 2 a 3 keer heen en weer over deze baan inboenen met een boenmachine totdat de olie goed verzadigd is in het hout.
- De overtollige olie moet u weg vegen met een oude katoenen doek.
- Ga dan door naar de volgende baan en breng zo de olie aan op de vloer.

(dus eerst inboenen en daarna gelijk het stuk met olie droogwrijven met doeken – en daarna pas het volgende stuk)

Stap 3: Na het oliën
- de olie dient 36 uur uit te drogen totdat u weer de vloer kunt gebruiken.
- Na circa 10 dagen kunt u de vloer voor het eerst dweilen met de speciale onderhoudszeep, zoals de Clean Z.Waarschuwing:

Pas op met de doeken! Als de doeken verzadigd zijn met olie dan moet u deze goed uithangen en laten drogen. Zodra de doeken droog en uitgehard zijn kunt u de doeken weggooien. Natte doeken met olie kunnen door broei spontaan ontbranden!!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Donkere houten vloer lichter maken

Donkere houten vloer lichter maken Heel veel mensen komen met de vraag of je een donkere houten vloer lichter kan maken. Ze hebben dan een huis gekocht waar al een bestaande houten vloer in ligt en ze vinden de kleur van deze vloer eigenlijk helemaal niet mooi.
De kleur van de houten vloer is aan te passen.
Donkere eiken houten vloer lichter maken. Het ligt alleen aan de houtsoort in welke mate dit kan, of je van een hele donkere vloer een hele witte vloer kan maken bijvoorbeeld.
Als er een donkere eiken houten vloer ligt, is deze na het schuren weer helemaal kaal. Bij eiken kan je dan heel goed een lichtere kleur kiezen, zoals een whitewash of sandwash kleur olie. De vloer moet wel altijd helemaal worden kaal geschuurd.Donkere tropische houten vloer lichter maken. Ligt er een tropische houten vloer in het huis, zoals Ipé, Jatoba, Afzelia, Iroko, Merbau, Cumaru, Kambala of Sucupira dan is het heel moeilijk om de de kleur lichter te krijgen. Deze houtsoorten hebben een donkere kleur …

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer.

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer Bij een zwevend gelegde houten vloer of lamelparket vloer moeten spanveren tussen de muur en de vloer worden geplaatst. Deze spanveren zorgen ervoor dat de vloer goed blijft liggen tijdens de seizoenen en dat u geen kieren of naden in de vloer krijgt.
Hout blijft altijd werken tijdens de seizoenen, het werkt onder invloed van warmte en vochtverschillen. De spanveren kunnen uitzetten en krimpen en zorgen ervoor dat u houten vloer mooi blijft liggen.
De houten vloer hoeft ook bij het zwevend leggen niet onderling verlijmd te worden, omdat de spanveren deze werking opvangen.
De spanveren worden vooral aan de lange zijde van de planken geplaatst. Met een afstand van ca 30 cm. Hout werkt vooral in de breedte en het is belangrijk dat daar dus overal goed de spanveren liggen. Wij zeggen hier altijd, hout zet in dezelfde richting uit als mensen, in de breedte dus.
Hoe kan ik de spanveren tussen de muur en de vloer krijgen? Dit is een ve…

Hoe krijg je vlekken uit een geoliede houten vloer?

Vlekken in een geoliede houten vloer Bij een geoliede houten vloer dringt de olie in het hout, dit zorgt ervoor dat het hout helemaal verzadigd is met olie en dat vlekken er in niet in kunnen dringen. Maar wat nu als er toch een vlek in de vloer zit?
Bij een geoliede houten vloer kun je heel makkelijk vlekken verwijderen.
Makkelijke vlekken, zoals van water -> zepen van de vloer:Elk merk olie heeft een vloerzeep. Deze vloerzeep reinigt de vloer en beschermt de vloer gelijk ook weer. Deze zeep is erg geschikt om watervlekken, niet te erge vetvlekken en andere niet agressieve vlekken te verwijderen. 
Daarnaast bouwt de zeep een beschermlaag op, waardoor nieuwe vlekken weer heel moeilijk in het hout kunnen dringen. Hierdoor kun je ze makkelijk weer weghalen de volgende keer. U kunt hier lezen hoe u de vloer kunt dweilen met deze zeep: Houten vloer dweilen met zeep

Agressieve vlekken, zoals van wijn ->  intensief reiniger en onderhoudsolie: Soms komen er vlekken in de vloer die agr…