Doorgaan naar hoofdcontent

Massieve houten vloer of toch lamelparket?

Als u een houten vloer wilt kopen dan zijn er verschillende mogelijkheden, zoals een massieve plank, duoplanken, lamelparket en tapis. Deze verschillende mogelijkheden geven een andere uitstraling aan uw houten vloer en vergen soms een andere manier van leggen. Op internet en google is al veel te vinden over deze soorten, maar ik probeer nu het wat duidelijker voor u op een rijtje te zetten wat de soorten zijn en wat de voor- en nadelen van de ze zijn.

(1) Massieve houten vloer
Massief hout is één en al hout. Vaak zijn deze delen rond de 20 mm dik en hebben ze rondom mes en groef. Dit is de meest natuurlijke vorm van een houten vloer. De knoesten zijn vaak niet gestopt en deze kunt u achteraf zelf stoppen. Daarbij kunt u kijken welke knoesten u wel of niet gestopt wilt hebben. Massief hout is leverbaar in allerlei houtsoorten, zoals eiken, grenen, essen, cumaru, ipé en vele andere houtsoorten. Voor alle houtsoorten die geschikt zijn in massief hout kunt u op deze link kijken: www.fairwood.nlMassief hout werkt iets meer dan de andere soorten, zoals een duoplank, lamelparket of tapis. Echter een massieve plank is zeker geschikt om zwevend te leggen. Zwevend leggen van een massieve houten vloer kan bij ruimtes die niet breder zijn dan 5,5 / 6 meter breed en een plankbreedte van maximaal 18 cm. Indien u liever een bredere plank wilt of als u een ruimte heeft die breder is dan is het verstandig om een massieve houten vloer te verlijmen. Een massieve houten vloer kan ook gelegd worden op vloerverwarming.

Voordeel:      natuurlijke uitstraling, helemaal hout.
Nadeel:         werkt iets meer dan een duoplank of lamelparket

(2) Duoplanken of lamelparket
Zoals de naam al zegt zijn deze houten vloeren verdeeld in 2 delen (duo): houten toplaag en multiplex. Deze soort houten vloer werkt over het algemeen minder dan een massieve houten vloer en is daarom ook zeer geschikt om te leggen bij vloerverwarming, zwevend te leggen in ruimtes die breder zijn dan 6 meter en een bredere plank zwevend te leggen. Bij een duoplank of lamelparket is het van belang om te letten op de houten toplaag, deze mag zeker niet dunner zijn dan 4 mm. Bij een toplaag 4 mm kunt u het één keer schuren en heel misschien twee keer. Daarnaast is het van belang om te kijken naar de multiplex die onder de plank zit in verband met de werking van het hout, zie ook www.lamelparket.nu.


Een nadeel van een duoplank of lamelparket is dat het twee lagen bevat van verschillende materialen die op elkaar gelijmd zijn. Deze materialen werken allebei anders, waardoor ze elkaar kunnen tegenwerken en uiteindelijk kan dit leiden tot scheuren of het loskomen van de toplaag. Daarom is het altijd van belang om de luchtvochtigheid in de gaten te houden (tussen 50 en 70% moet het zijn) en een houten toplaag te kiezen van minimaal 4 mm dik. http://lamelparket-vloeren.nl/lamelparket-voordelen-nadelen.html

Voordeel:     werkt minder dan een massieve houten vloer
Nadeel:        2 materialen die op elkaar gelijmd zijn en elkaar kunnen tegenwerken wat 
                     kan leiden tot scheuren in de houten vloer.

(3) Tapis
Tapis zijn dunne planken van tussen de 6 en 9 mm dik die gebruikt worden voor patroon vloeren, zoals visgraat (www.visgraatparket.nu) en een hongaarse punt. Daarnaast kan een tapis vloer ook gelegd worden in stroken, waardoor u een dunnere opbouw krijgt van een houten vloer vergelijken met een massieve houten vloer. Bij een tapis vloer bestaat de plank ook weer helemaal uit hout.

Een nadeel van een tapis vloer is dat het altijd verlijmd moet worden en niet zwevend gelegd kan worden, omdat het geen mes en groef systeem heeft. Het laten leggen van een tapis vloer is moeilijk zelf te doen en het is aan te raden om dat door een ervaren parketteur te laten leggen. http://parketvloerenhout.nl/Parketvloeren-soorten.html

Voordeel:   het leggen van patroon vloeren, zoals visgraat en hongaarse punt
Nadeel:      kan moeilijk zelf gelegd worden.

Nog meer uitleg kunt u vinden op: http://houtenvloeren.nu/Soortenhoutenvloeren.html.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Donkere houten vloer lichter maken

Donkere houten vloer lichter maken Heel veel mensen komen met de vraag of je een donkere houten vloer lichter kan maken. Ze hebben dan een huis gekocht waar al een bestaande houten vloer in ligt en ze vinden de kleur van deze vloer eigenlijk helemaal niet mooi.
De kleur van de houten vloer is aan te passen.
Donkere eiken houten vloer lichter maken. Het ligt alleen aan de houtsoort in welke mate dit kan, of je van een hele donkere vloer een hele witte vloer kan maken bijvoorbeeld.
Als er een donkere eiken houten vloer ligt, is deze na het schuren weer helemaal kaal. Bij eiken kan je dan heel goed een lichtere kleur kiezen, zoals een whitewash of sandwash kleur olie. De vloer moet wel altijd helemaal worden kaal geschuurd.Donkere tropische houten vloer lichter maken. Ligt er een tropische houten vloer in het huis, zoals Ipé, Jatoba, Afzelia, Iroko, Merbau, Cumaru, Kambala of Sucupira dan is het heel moeilijk om de de kleur lichter te krijgen. Deze houtsoorten hebben een donkere kleur …

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer.

Spanveren plaatsen bij een zwevend gelegde houten vloer Bij een zwevend gelegde houten vloer of lamelparket vloer moeten spanveren tussen de muur en de vloer worden geplaatst. Deze spanveren zorgen ervoor dat de vloer goed blijft liggen tijdens de seizoenen en dat u geen kieren of naden in de vloer krijgt.
Hout blijft altijd werken tijdens de seizoenen, het werkt onder invloed van warmte en vochtverschillen. De spanveren kunnen uitzetten en krimpen en zorgen ervoor dat u houten vloer mooi blijft liggen.
De houten vloer hoeft ook bij het zwevend leggen niet onderling verlijmd te worden, omdat de spanveren deze werking opvangen.
De spanveren worden vooral aan de lange zijde van de planken geplaatst. Met een afstand van ca 30 cm. Hout werkt vooral in de breedte en het is belangrijk dat daar dus overal goed de spanveren liggen. Wij zeggen hier altijd, hout zet in dezelfde richting uit als mensen, in de breedte dus.
Hoe kan ik de spanveren tussen de muur en de vloer krijgen? Dit is een ve…

Hoe krijg je vlekken uit een geoliede houten vloer?

Vlekken in een geoliede houten vloer Bij een geoliede houten vloer dringt de olie in het hout, dit zorgt ervoor dat het hout helemaal verzadigd is met olie en dat vlekken er in niet in kunnen dringen. Maar wat nu als er toch een vlek in de vloer zit?
Bij een geoliede houten vloer kun je heel makkelijk vlekken verwijderen.
Makkelijke vlekken, zoals van water -> zepen van de vloer:Elk merk olie heeft een vloerzeep. Deze vloerzeep reinigt de vloer en beschermt de vloer gelijk ook weer. Deze zeep is erg geschikt om watervlekken, niet te erge vetvlekken en andere niet agressieve vlekken te verwijderen. 
Daarnaast bouwt de zeep een beschermlaag op, waardoor nieuwe vlekken weer heel moeilijk in het hout kunnen dringen. Hierdoor kun je ze makkelijk weer weghalen de volgende keer. U kunt hier lezen hoe u de vloer kunt dweilen met deze zeep: Houten vloer dweilen met zeep

Agressieve vlekken, zoals van wijn ->  intensief reiniger en onderhoudsolie: Soms komen er vlekken in de vloer die agr…